Kuinka musiikilla ansaitaan tulevaisuudessa?

Julkaistu Ma, 19/05/2008 - 14:08

Johan Vosmeijer Sellaband-palvelusta antoi haastattelun seminaarin päätteeksi.

Perjantaina 16.5. järjestettiin Musiikin & Median toimesta Musiikin uudet ansaintamallit -seminaari Sibelius-Akatemian auditoriossa Helsingin Töölössä. Tarkoituksena oli ruotia hiipuvan levy-teollisuuden uusia mahdollisuuksia pysyä pelissä mukana ja ennen kaikkea tehdä voittoa uudenlaisilla toimintatavoilla. Paikalle oli raahautunut suhteellisen kirjava joukko musiikin alan ammattilaisia suurimpien levy-yhtiöiden edustajia lukuunottamatta...

Seminaarin aloitti kärkevällä puheenvuorollaan mm. Mokoman promoottorina tunnettu Janne Airo, jonka mukaan levy-teollisuuden suurimpia ongelmia on vanhanaikaisista bisnesmalleista kiinnipitäminen. Toisin sanoen, vaikka ala on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut huomattavasti, levy-yhtiöt ja koko teollisuus eivät ole halunnunneet muuttua mukana. Airo luonnehtikin levy-yhtiöiden toimintaa ylimieliseksi ja vanhoista liiketoimintamalleista kiinnipitämistä hän vertasi raamatullisesti Moosekseen ja kymmeneen käskyyn.

Toisen puheenvuoron seminaarissa sai Idean Enterprises -yhtiötä edustava Timo Poijärvi. Poijärvi toi esiin mm. Nokian uuden musiikkikaupan tyrimis-tapauksen sekä MSN Music -palvelun sulkemisen hyvinä esimerkkeinä huonosta palvelusta.

Ulkomaa-vahvistuksena paikalle oli lennätetty Sony Musicin Beneluxmaiden entinen johtaja ja nykyinen Sellaband-palvelun Managing Director, hollantilainen Johan Vosmeijer.

Iltapäivällä kaikki esitelmöijät istuivat paneeliin, jossa oli paljon tilaa myös yleisön kysymyksille.


Seminaarissa huokui huomattava määrä kritiikkiä levy-yhtiöiden nykyisten toimintatapojen päälle. Paneeli oli sitä mieltä, että eteenkin suurimpien musiikin alalla toimivien korporaatioiden pyrkimyksenä on alistaa kuluttajat omille liiketoimintamalleilleen, kuitenkin suhteellisen huonolla menestyksellä. Esimerkiksi Johan Vosmeijer perusteli Sellaband-palvelun pystyttämistä sillä, että koko levyteollisuus on pahasti kriisissä.

Linkit:

 

 

 

John, Im Only Dancing

Arttu Silvast
etunimi.sukunimi(at)yle.fi
myspace.com/arttusilvast