The Heartbreakers: Born To Lose (1977)

Julkaistu Ma, 23/06/2008 - 13:31


Vuonna 1975 New Yorkissa perustettu The Heartbreakers oli jo syntyessään eräänlainen punkin superyhtye, vaikka koko punk-ilmiö oli vasta kehittymässä. Meluisaa katurokkia esittäneessä yhtyeessä vaikutti jäseniä kahdesta tarunhohtoisesta New York -bändistä.

Televisionin Richard Hell soitti bassoa kun taas kitaristi Johnny Thundersin ja rumpali Jerry Nolanin taustalta löytyi kaikkien aikojen kulttibändi New York Dolls. Musiikillisesti Heartbreakers oli selvää jatkoa Dollsin ilkeällä perusrockille. Vuonna 1977 ilmestyneen ainoan albuminsa raidoilla soi räkäinen mutta samalla melodinen energiapurkaus, joka edusti amerikkalaisen punkin keskeisiä arvoja. Yhtyeen musiikillinen johtaja Johnny Thunders oli paitsi pahamaineinen narkomaani myös lahjakas kitaristi ja lauluntekijä, kuten vuonna 1977 ilmestynyt rappioanthem
Born To Lose osoittaa.

Heartbreakersin ei missään vaiheessa saanut kunnon jalansijaa Yhdysvaltojen rock-ympyröissä. Yhtyeen jäsenet olivat New York -skenen tuiki tuttuja vakionaamareita, joita arvostettiin paljon enemmän Euroopan puolella. Heartbreakers asettuikin Lontooseen vuonna 1977 ja esiintyi mm. Sex Pistolsin lämppäreinä. Yhtyettä kunnioitettiin punk-piireissä ja etenkin Johnny Thundersista tuli eräänlainen maanalainen sankari, joka valitettavasti tartutti huonoja tapojaan myös ympäristöön esittelemällä heroiinin käytön ilot monelle brittimuusikolle. Narkkipunkkien isähahmo ja kaikkien katurokujen sankari ei jaksanut puskea Heartbreakersia eteenpäin vaan siirtyi soolouralle vuonna 1978. Johnny Thundersin uralle oli ominaista lyhytjänteinen tempoilu ja syöksyt projektista toiseen. Niinpä hän oli valmis kokoamaan Heartbreakersinkin uudelleen kunhan hinnasta sovittiin. Tämän vuoksi New York-punkin unohdettu superyhtye nähtiin konserttilavoilla useaan otteeseen 1980-luvulla.

Linkit: