Nitty Gritty Dirt Band with Guests: "Will the circle be unbroken"

Julkaistu Ma, 23/06/2008 - 15:47

Kaliforniassa vuonna 1965 perustettu Nitty Gritty Dirt Band on yksi kantrimusiikin historian tärkeimmistä ja merkittävimmistä kantrirock-orkestereista. Yhdessä Byrdsin ja muutaman muun aktin kanssa he näyttelivät tärkeää osaa, kun 60-luvulla siirryttiin folkrockista kantrirokkiin ja sähköisempään ilmaisuun.

Vuonna 1972 Nashvillessä äänitetty kolmoisalbumi "Will the circle be unbroken" on yksi kantrimusiikin historian klassikkolevyistä. Se oli yhteislevytys, jolla Nitty Gritty Dirt Band kohtasi laajan ja nimekkään joukon kantrimusiikin ja bluegrassin legendaarisia taitajia, niin laulajia kuin soittoniekkoja. Vierailevia mestareita oli mukana kymmeniä.

Levyllä kohtasivat kaksi sukupolvea, perinteisen kantri-ilmaisun ja akustisen bluegrassin konkarit ja legendat sekä nuoremmat pitkätukkaiset ja parrakkaat kantrirokkarit, joiden juuret olivat 60-luvun lopun ideologiassa ja sähköisemmässä ilmaisussa. Ongelmiakin oli aluksi, sillä vanhemman polven taitajilla oli ennakkoluuloja Nitty Gritty Dirt Bandin soittajien suhteen, jo pelkästään näiden hippimäinen ulkonäkö aiheutti epäilyjä. Alkuhämmennyksen jälkeen konkariosaston edustajat kuitenkin huomasivat, että Nitty Grittyn kaverit ovat oikeasti taitavia muusikkoja, ja ovat käynnistäneet projektin rakkaudesta kantrimusiikkiin.

"Will the circle be unbroken" -tripla-albumi on traditionaalisen kantrin suurta juhlaa. Bändi itse soittaa taitavasti taustalla, ja pääosassa ovat vierailijat. Musiikki on kunnianosoitus kantrimusiikin juurille ja perinteelle, kappaleet ovat pääosin vanhoja, mutta esitykset tuoreita ja niissä on historian siipien suurta havinaa.

Levyn päättävän nimikappaleen juuret ovat 1900-luvun alussa. Tämän päivän kantrimusiikin tarina alkoi, kun kyseisen musiikin pioneeriyhtye The Carter Family perustettiin vuonna 1927. Yksi bändin perustajan A.P. Carterin klassikkokappaleista oli juuri "Will the circle be unbroken". Olikin luontevaa, kun laulu vuonna 1972 uudelleen levytettiin, että sitä oli laulamassa alkuperäisen Carter Familyn viimeinen elossa ollut alkuperäisjäsen Mother Maybelle Carter. Hänen lisäkseen päävokaaliosuuksista vastasivat bluegrass-legenda Jimmy Martin ja peruskantrin legenda Roy Acuff. Lisäksi tässä elämää suuremmassa esityksessä on soittamassa ja taustoja laulamassa koko Nitty Gritty Dirt Band ja kokolailla kaikki levyllä vierailevat legendaariset soittoniekat.

"Will the circle be unbroken" Vol. 2 ilmestyi vuonna 1989, ja ympyrä sulkeutui kolmannen kerran 2000-luvun alussa. Nitty Gritty Dirt Band keikkailee ja levyttää yhä tänä päivänä.

Teppo Nättilä

Linkit: