The Association: Cherish

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 10:53


Kalifornialaisen The Associationin perustivat multi-instrumentalisti Terry Kirkman ja kitaristi Gary Alexander.

Heillä oli ollut aiemmin peräti 13-henkinen orkesteri, mutta nyt yritettiin hieman pienemmällä porukalla, sillä Los Angelesissa helmikuussa 1965 toimintansa aloittaneeseen The Associationiin kuului kuusi muusikkoa. Mutta laatu korvasi määrän, sillä kaikki yhtyeen jäsenet olivat erinomaisia laulajia ja yhtye tulikin tunnetuksi nimenomaan taidokkaista lauluharmonioistaan. Toinen tavaramerkki oli Terry Kirkmanin musiikillinen monipuolisuus, sillä tämä Salinassa, Kansasissa vuonna 1941 syntynyt ihmemies soitti peräti kahtakymmentäkolmea eri instrumenttia, mm. erilaisia puhaltimia, kosketin- ja lyömäsoittimia.

The Associationin ensimmäinen single, pienelle Jubilee Recordsille kertasopimuksella tehty Babe I’m Gonna Leave You ei menestynyt alkuunkaan, ja saman kohtalon koki toiselle pikkumerkille, Valiantille levytetty Bob Dylan –cover One Too Many Mornings. Sen sijaan yhtyeen toinen Valiant-single Along Comes Mary nousi Yhdysvalloissa listan seitsemänneksi kesällä 1966, olkoonkin että monet radioasemat kieltäytyivät soittamasta sitä, koska laulun nimessä esiintyvän Maryn epäilitiin viittaavaan marijuanaan. Tämä hysterianpoikanen oli huomattavasti liioiteltu, sillä The Associationin sofistikoitunut – jopa hieman viihteellinen – musiikki oli kaukana tuolloin esiin rynnivästä meluisasta psykedeliarockista. Yhtye oli ulkoisestikin varsin siistiä ja tyylikästä porukkaa vaikkapa The Lovin’ Spoonfulin renttuimagoon tai The Mamas and The Papasin hippilookiin verrattuna.

The Associaton oli Valiant Recordsille varsinainen onnenpotku, sillä se teki yhtiölle vuosina 1966-1969 liudan hyvin menestyneitä singlejä kuten Windy, Never My Love ja Everything That Touches You. Varinainen läpimurtolevytys oli kuitenkin syyskuussa 1966 kolmeksi viikoksi Yhdysvaltain singlelistan kärkeen noussut, kahdessa kuukaudessa yli miljoona kappaletta myynyt Cherish. Se oli samalla jo vuonna 1960 perustetun Valiant Recordsin ensimmäinen listaykkönen.

Jake Nyman

 

Linkit: