Aztec Camera: Somewhere In My Heart (1987)

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 15:35

Glasgown kaupungissa vuonna 1980 perustettu Aztec Camera kuului niihin 80-luvun popbändeihin, joiden musiikissa oli siteitä niin indie-henkisen kitarapopin maailmaan kuin hittilistojen kaupalliseen sointiin.

Lukuisia miehistön vaihdoksia ja musiikillisia kurssintarkistuksia läpikäyneen yhtyeen tarinassa on oikeastaan vain yksi pysyvä tekijä ja hän on laulaja-lauluntekijä Roddy Frame. Frame on tärkeässä roolissa kun Aztec Camera ensimmäisen kerran nousi brittiläisen popyleisön tietoisuuteen akustisvoittoisella ja ajoittain jopa jatsikkaalla popilla. Tyylikkäästi rakennetut kappaleet ja Elvis Costellolta vaikutteita napsineet nokkelat tekstit saivat mediassa hyvän vastaanoton, mutta listasijoituksien puolesta Roddy Framen ensimmäiset yritykset jättivät toivomisen varaa. Kolmannella yrityksellä tärppäsi. Vuonna 1987 ilmestynyt albumi Love murtautui myyntitilastoissa kärkisijoille ja levyltä lohkaistusta Somewhere In My Heart-kappaleesta tuli Aztec Cameran ainoa todellinen hitti.

Loven menestys oli seurausta melko huomattavasti tyylillisestä korjausliikkeestä, joku voisi jopa puhua takin käännöstä. Aztec Cameran alkuperäinen skottisoittajisto oli jo poistunut kuvioista ja Roddy Frame turvautui levyllä amerikkalaisiin studiokettuihin. Levyn soundi ja musiikillinen ilme oli vahvasti jenkkivaikutteinen. Kepeä folk-henkinen pop oli antanut sijaa synteettisille rhythm and blues-vaikutteille ja puleeratulle soul-popille. Framen sävelkynän terävyyttä on kuitenkin mahdoton kiistää. Albumilta irtosi kolme listasingleä ja Somewhere In My Heart raivasi tiensä kasaripopin ystävien kestosuosikiksi.

Pekka Laine

Linkit: