The Crystals: Santa Claus Is Coming To Town (1963)

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 10:11

Vuonna 1963 tuottaja Phil Spector oli kiistataton kukkulan kuningas amerikkalaisessa popteollisuudessa. Spector oli hionut muhkean tavaramerkkisointinsa täydelliseen loistoonsa ja samalla haalinut useimmat tyttöyhtyekauden sähäkimmistä kokoonpanoista talliinsa.

Voimansa tunnossa hääräillyt Phil Spector tuntui pystyvän mihin tahansa ja hänen onnistuikin saada monet hieman epämääräisetkin ideat toimimaan. Tästä yhtenä todisteena voi mainita juuri vuonna 1963 taltioidun jouluaiheisen teemalevyn Kyseisellä äänitteellä tuottajaguru pisti tähtikatraansa laulamaan joululauluja ja silasi levyilleen tunnusomaisen sinfonisen soundin asiaankuuluvilla joulumausteilla. Paperilla konsepti saattoi tuntua kornilta ja yliampuvalta, mutta lopputulos oli jotakin aivan muuta. Phil Spectorin joululevystä tuli kaikkien aikojen tunnetuin joulurockklassikko, joka oli myös olennainen osa tyttöyhtyepopin kirkkainta huippuvuotta.

Spectorin joulupöytä katettiin lauluilla, jotka edustivat angloamerikkalaisen joulumusiikin iskelmällistä ja kevyttä puolta. SPector-tallin vakioääniin kuuluneen Darlene Loven energisesti tempaisema White Christmas polkaisi käyntiin musiikillisen joulukavalkaadin, johon kuuluivat tutut Frosty The Snowmanit, Sleigh Ridet, Punakuonot ja parit joulupukit. Loven ohella levyn keskeisinä yhteyinä toimii Spectorin tyttöporukoiden kerma eli The Ronettes ja Crystals. Vaikka levyn ohjelmisto on kepeää joulurenkutusta ja vaikka joulun tunnelmaa symbolisoiva kulkusten kilinä saattaa välillä syödä hieman hermoja, on tyttöyhtyeiden tulkinnoissa riemukasta potkua. Spectorin kuuluisa wall of sound- pauhaa jylhästi kappaleesta toiseen ja solistit puhaltavat ikivihreisiin lauluihin aitoa poptunnetta. Joulualbumissa täytyy olla jotakin taikaa, koska se on julkaistu ilmestymisensä jälkeen lukemattomia kertoja ja rock-medioissa se valitaan vuodesta toiseen kaikkien aikojen joululevyksi. Kestävän joulutunnelman salaisuus löytyy levyn tähtihetkistä, joita edustaa esimerkiksi The Crystals-yhtyeen riemukas tulkinta suomessa nimellä Joulupukki matkaan jo käy tunnetusta rallista. The Crystals ja Santa Claus Is Coming To Town.

Pekka Laine

Linkit: