Harpo: Movie star

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 13:16

Sanotaan ettei nimi miestä pahenna, mutta Tukholman lähellä Bandhagenissa vuonna 1950 syntynyt Jan Svensson teki silti epäilemättä aivan oikein kun ei yrittänyt laulajaksi omalla nimellään. Sen sijaan hän otti käyttöön jo lapsena saamansa lempinimen Harpo ja mykkää näytelleen Marx-veljeksen kaimana hänestä tulikin 1970-luvulla myös kansainvälisesti menestynyt ruotsalaisartisti.

Harpo aloitti viihdetaiteilijan uransa jo 16-vuotiaana, jolloin hän ryhtyi näyttelijäksi. Hän viihtyi parrasvaloissa viitisen vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi musiikin pariin säveltäen joitakin lauluja. 1970-luvun alkupuolella Harpo matkusti Englantiin tarkoituksenaan tehdä elokuva suositusta Slade-yhtyeestä. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, mutta Britanniassa ollessaan Harpo käytti tilaisuutta hyväkseen tarjoamalla aiemmin tekemiään demoja englantilaisille levy-yhtiöille. Sopimusta ei syntynyt yhdenkään kanssa, mutta tunnettu tuottaja Mickie Most piti kuitenkin nuoren ruotsalaislaulajan sävellyksistä ja hänen suosituksestaan Harpo pääsi levyttämään Ruotsin EMI:lle.

Harpon ensimmäiset singlet, vuonna 1973 ilmestyneet Honolulu ja Sayonara, menestyivät erinomaisesti Ruotsissa, mutta kansainvälistä menestystä hän saavutti vasta pari vuotta myöhemmin julkaistulla levyllään Movie star. Se oli mainio tarina itsestään liikoja luulevasta seurapiirisankarista ja Pohjoismaiden ohella levystä tuli aivan erityisen suosittu Saksassa. Britanniassakin se pääsi listan 24. sijalle.

Movistaria seurasi joukko muitakin hittejä kuten Horoscope ja Motorcycle Mama, mutta sitten alkoivat erilaiset vaikeudet. Vuonna 1976 Harpo vietti kuukauden vankilassa kieltäydyttyään asepalveluksesta ja elokuussa 1980 hän vammautui vaikeasti kun eräs hänen omistamistaan ravihevosista potkaisi häntä päähän. Harpon otsaluu ja nenä murtuivat ja hänen toinen silmänsä jouduttiin poistamaan. Nykyään Harpo asustelee maatilallaan Halmstadissa, maalaa tauluja ja käy aina silloin tällöin esiintymässä Saksassa, jossa hänen suosionsa on edelleenkin hämmästyttävän suuri.

Jake Nyman

Linkit: