Kenny Burrell: Go Where I Send Thee (1966)

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 09:41

Joulu on niin riehakas ja ihmeellinen juhla, ettei siltä ole säästyneet edes savuisissa klubeissa elämäänsä eläneet jazz-muusikot. Tietyt jouluiskelmät ja juhlasesonkiin väljästi kytkeytyvät laulut ovat olleet 1920-30-luvulta asti kuultavissa myös jatsikkaina versioina.

Monet jazzin nimimiehet ovat vääntäneet täsmäaseiksi tehtyjä sävelmiä ja yksittäisissä joulujazzeissa on jopa ihan tolkkuakin. Jazz-henkiset joulualbumit sen sijaan ovat usein tuntuneet lähinnä pakkopullalta ja jonkinnäköiseltä kaavamaiselta vastineelta popmarkkinoiden jouluhuumaan. Jotkut sangen nimekkäätkin soittajat ovat työntäneet instrumenttinsa joulusoppaan ja aika harvoin lopputuloksessa on ollut hurraamista. Yksi harvinainen poikkeus joulujazzin laadultaan sangen epätasaisessa historiassa on kitaristi Kenny Burrellin vuonna 1966 levyttämä albumi Have Yourself A Soulful Little Christmas.

Detroitilaissyntyisen kitarataiturin sielukkaan joulun toivotus paljastuu epätavalliseksi sesonkituotteeksi jo kannen valokuvan perusteella. Vaikka levyngrafiikassa on hyödynnetty
jouluun kuuluvaa tilpehööristöä, istuu itse artisti tuimana jazzhipsterinä pikimustilla linsseillä varustetut aurinkolasit päässään. Kenny Burrellin joulumusiikki onkin tiukkaa groove-jazzia, joka perustuu tuttuihin jouluiskelmiin ja hengellisiin teemoihin. Vaikka mies on hipiältään valkoinen, on hän jazzin mestarikitaristeista vahvimpia bluesin vääntäjiä ja se kuuluu
tällä joululevyllä. Normaalin jenkki-imellyksen sijaan Burrell lyö peliin aitoa joulutunnelmaa, jossa vahvalla gospel-tunnelmalla on myös sijansa. Levyn riehakkain numero on versio hengellisestä laulusta Go Where I Send Thee. Sähkökitaralla tulkittu lähetyskäsky juhlii joulun alkuperäistä sankaria ja todistaa samalla sen, että kaiken joulumusiikin ei tarvitse olla umpiharrasta haikailua tai kevyttä tonttuhupia. 1960-luvulla Kenny Burrellin joulukattaus ei ollut kummempi myyntimenestys, eikä huipputuottelias kitaristi itsekään jäänyt sen pidemmäksi aikaa tätä tematiikka kehittelemään. Vuosien saatossa kiekosta on kuitenkin tullut kitaramusiikin harrastajien keskuudessa kysytty harvinaisuus ja jokin aika tämä amerikkalaisen arvostetun Guitar Player-lehden kaikkien aikojen joululevyksi nimeämä aarre julkaistiin myös cd-muodossa.

Pekka Laine

Linkit: