Quiet Riot: Cum On Feel The Noize (1983)

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 14:47

Vuonna 1975 perustettu Quiet Riot oli yksi ensimmäisistä yhtyeistä, joka oli nostamassa popahtavaa metallia 1980-luvun keskeiseksi rock-ilmiöksi.

Vokalisti Kevin Du Brow'n perustama Quiet Riot oli rimpuillut vuosikausia Los Angelesin klubeissa ja taistellut diskon suosion ja metallin epämuodikkuuden muodostamaa epäonnen kierrettä vastaan. Bändin alkuperäinen kitaristi Randy Rhoads liittyi 1980-luvun alkajaisiksi Ozzy Osbournen joukkoihin ja nousi sukupolvensa suureksi kitarasankariksi. Samalla yhtyeen kanssa uran alkumetreillä kilvoitellut Van Halen paistatteli supertähteyden hohteessa.

Näiden vastoinkäymisten pitkän putken katkaisi vuonna 1983 albumi Metal Health, joka singahti vauhdilla pop-albumilistojen kärkeen ja teki siinä samassa historiaa: Yksikään metallialbumi ei aiemmin ollut yltänyt samaan. Amerikka oli selvästi astumassa uudenlaisen metallin aikaan.

Quiet Riotin menestyksen tärkein ase oli kappale, joka sitoi uuden pörröpäisen glam-heavyn sen historiallisiin juuriin. Englantilainen Slade oli 1970-luvun alun massiivisilla single-hiteillään noussut Euroopassa megatähdeksi ja samalla se oli ollut nostamassa kimalteista glam-rockia massojen ilmiöksi. Yhdysvalloissa Slade ei ollut yhtä suosittu ja koko kimmeltävän räikeän androgyynisyyden tyylisuunta oli jäänyt rock-diggareiden omaksi jutuksi. Tämän vuoksi Quiet Riotin Metal Healthin cover-valinta oli niin nerokas. Amerikkalaisille massoille se oli uusi kappale ja glam-rockin juuret tunteneille vanhemmille hard rock -faneille tyylitajuinen biisilaina alan klassikkoyhtyeeltä.

Quiet Riot yritti samaa temppua myöhemmillä levyillään, mutta Slade-lainat eivätkä muut vanhat metkut vakuuttaneet Amerikan pääluvultaan valtavaa metalliyleisöä. Tuittuilevan laulusolistinsa johdolla Quiet Riot jäi puristuksiin, kun defleppardit ja vastaavat veivät popimman metallin puolella potin samalla kun Mötley Crüe nappasi paikan uusglamin pahoina poikina.

Vuosi 1983 oli kuitenkin Quiet Riotin, joka tuskin tiesi millaista tukkaheavyn buumia se oli käynnistämässä platinaa myyneellä taisteluhuudollaan: Cum on Feel The Noize!

Linkit: