Willie Hutch: If You Ain’t Got The Money (You Can’t Get No Honey) (1973)

Julkaistu Ti, 24/06/2008 - 15:24

Vaikka tarunhohtoisen Motown-yhtiön tarina kerrotaan usein tallin kirkkaimpien tähtien kautta, firman menestyksen kannalta yhtä olennaisia hahmoja olivat lukuisat kulisseissa työskennelleet huippuammattilaiset.

Motown hittitehdas työllisti huippuvuosinaan lukuisia lauluntekijöitä, tuottajia ja muusikoita, jotka hyvin pitkälle vastasivat yhtiön tavaramerkkisoundista. Lauluntekijätroikka Holland-Dozier-Holland on rock-historiikeissa saanut ansaitsemansa suitsutukset, mutta kultasormikolmikko oli vain yksi Motownin tuotantotiimeistä. Muusikko, lauluntekijä ja tuottaja Willie Hutch oli yksi niistä työmyyristä, joka piti Motown-laatua yllä 1970-luvun funk-vuosina. Hutch aloitti soul-uransa artistina jo 1960-luvun alkupuolella, mutta heikosti menestyneistä singleista ei poikinut varsinaista solistista menestystä. Vaativampiin ammattikuvioihin WIllie Hutch pääsi 1960-luvun lopulla työskennellessään suositun Fifth Dimension-lauluyhtyeen taustajoukoissa. Up Up and Away-hittiä tuottamassa olleen nuoren miehen taidot pantiin merkille myös Motown-leirissä ja Willie Hutch pestattiin räätälöimään Jackson 5-yhtyeelle tarkoitettua kappaletta. Hutch viimeisteli kappaleen I’ll Be There kuosiin ja laulusta tuli yksi Jacksonien läpimurtohiteistä.

Kisällinäytteen jälkeen Willie Hutch alkoi painaa pitkää päivää Motown-pajalla. Samalla kun hän tuotti Smokey Robinsonin ja Michael Jacksonin kaltaisia tähtiä, Hutch piti myös omat musiikilliset hankkeensa käynnissä. Willie Hutch kirjoitti soundtrack-musiikin mustille suunnattujen toimintaelokovien klassikoihin kuuluvaan The Mack-elokuvaan ja julkaisi sarjan loistavia funk-albumeita. Vuonna 1973 ilmestynyt Fully Exposed-albumi käynnisti tasokkaan putken, joka kantoi aina 1970-luvun lopulle. 1980-luvun puolella Hutch palasi Motownin-luottotuottajaksi ja työskenteli Four Topsin ja Aretha Franklinin tapaisten veteraaniartistien tukena. Willie Hutch on vielä 1990-luvulla lämmitellyt sooloartistina vanhoja niksejään, mutta uusio tulkinnoissa ei ole löytynyt samaa potkua kuin esimerkiksi vuonna 1973 levytetyssä funkhelmessä If You Ain’t Got The Money (You can’t get the Honey).

Pekka Laine