Hawkwind: Silver Machine (1972)

Julkaistu Ma, 30/06/2008 - 12:44

1960-70-luvun taitteen rock-kulttuuri oli täynnä toinen toistaan höyrypäisempiä ja friikimpiä yhtyeitä. Englantilaisyhtye Hawkwind oli jopa oman aikansa mittareilla värikäs joukkio. Tieteiskirjallisuuden, sarjakuvien, hard rockin ja kokeellisen psykedelian maailmoista oman hörhöestetiikkansa kokoonkeittänyt yhtye on myös yksi vesimiehen ajan sitkeimmistä ryhmistä.

Vuonna 1969 perustettu avaruusrockin pioneeriyhtye on edelleen toiminnassa ja levittää perustajajäsenistöön kuuluvan kitaristi-laulaja Dave Brockin johdolla astraalitason happohippiyden ilosanomaa yhä uusille sukupolville. Lukuisten miehistönvaihdosten ja villienkin harhapolkujen värittämään Hawkwind-tarinaan mahtuu myös lyhyt massasuosion aika. Yhtye nautti vahvaa keikkasuosiota progenuorison ja monenkirjaviin trippailuihin ihastuneen opiskelijayleisön keskuudessa. Vuonna 1972 singlenä julkaistu kappale Silver Machine onnistui kääntämään tuon ruohonjuuritason kannatuksen myös listamenestykseksi. Hypnoottinen hard rock-jumitus nousi brittilistalla sijalle 3 ja underground-ilmiönä kehittyneestä Hawkwindista tuli lyhyeksi aikaa osa englantilaisen progressiivisen hard rockin valtavirtaa.

Psykedelian ikiklassikoihin kuuluva Silver Machine muistetaan paitsi suurimpana Hawkwind-hittinä, myös basisti-laulaja Ian ”Lemmy” Kilmisterin listadebyyttinä. Mm. Jimi Hendrixin roudarina ja huumediilerinä rock-bisneksen perusteita opetellut Lemmy oli liittynyt Hawkwindiin vuonna 1971 ja oli osallistunut yhtyeen legendaarisen In Search of Space -albumin äänityksiin. Lemmy toi Hawkwindin psykedeeliseen keitokseen tujauksen suoraviivaista rock-energiaa, joka huipentui hänen laulamansa Silvermachinen tarttuvaan avaruusheavyyn. Lemmyn ja Hawkwindin tiet erkanivat pari vuotta Silvermachine-menestyksen jälkeen, kun villiin elämään mieltynyt
basisti-laulaja pidätettiin huumausaineiden hallussapidosta Yhdysvaltojen kiertueen yhteydessä. Lemmy potkaistiin yhtyeestä ja ainakin tarinan mukaan hyvin hawkwindmaisin perustein. Syynä eivät olleet huumeet sinänsä vaan yhtyeen psykedeelisen filosofian näkökulmasta vääränlaiset huumeet. Lemmy Kilmisterin ura jatkui potkujen jälkeen nousujohteisesti Motorhead-yhtyeen nokkamiehenä.

Pekka Laine

Linkit: