Modern Lovers: Roadrunner (1973)

Julkaistu Ma, 30/06/2008 - 09:54


Yliopistoista, irlantilaisista siirtolaisista ja legendaarisista urheiluseuroista tunnettu Bostonin kaupunki ei ole samanlainen punkrockin esihistorian mekka kuin Detroit tai New York. Kaupunki synnytti kuitenkin yhden hienoimmista amerikkalaisista esipunkyhtyeistä.

Yhtye Modern Lovers on kirjautunut rockin historian kirjoihin laulaja-lauluntekijä Jonathan Richmanin taustayhtyeenä. Se oli kuitenin alun perin ihan oikea demokraattinen rock-yhtye, jossa Richman oli yhtenä jäsenenä. Yhtye perustettiin vuonna 1970 ja sen tärkein esikuva oli alusta asti selvä. Velvet Underground ei ollut missään uransa vaiheessa massayleisön suosikki, mutta tietyissä opiskelijaboheemi ja muusikkopiireissä sen vaikutus oli valtaisa. Modern Lovers oli erinomainen esimerkki Velvetsien perillisistä. Yhtye hankki aluksi paikallista mainetta alkukantaisena ja tehokkaana livekokoonpanona, jonka musiikissa Velvet Undergroundilta opittu hypnoottisuus yhdistyi rock’n’rollin alkuvoimaan. Modern Loversista alettiin pian puhua myös levyteollisuuden piirissä ja yhtyeen pakeille alkoi ilmestyä useampiakin kosijoita.

Vuonna 1972 yhtye matkusti Los Angelesiin tekemään demonauhoituksia Jonathan Richmanin kirjoittamista lauluista. Tuottajana hääri velvet-mies John Cale, joka sai taltioitua yhtyeen brutaalin energian hyvin nauhalle. Demosessiot ja hajanaiset keikat eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Modern Loversista kohistiin ja luvattomat kopiot yhtyeen demoista kiersivät nimekkäidenkin bisnesvaikuttajien pöydillä. Jonathan Richmanin kärsivällisyys loppui ja Modern Loversin taru alkuperäisessä muodossa loppui vuonna 1973. Richman alkoi valmistella soolotöitään ja kokosi niitä varten samaa nimeä kantaneen yhtyeen pienen tauon jälkeen. Yhtyeen muut soittajat liukenivat vähitellen omille teilleen. Rumpali David Robinson istui Cars-yhtyeen rytmittäjäksi, Jerry Harrison liittyi Talking Headsiin ja kitaristi John Felice perusti amerikkalaisen voimapopin suurin kulttinimiin kuuluvan Real Kids-yhtyeen. Alkuperäisen Modern Loversin demot julkaistiin albumi muodossa vuonna 1976 ja yhtyeen nimeä kantanut levy todisti vääjäämättä sen minkä Itä-rannikon rock-underground oli jo vuosia tiennyt. Modern Lovers oli silkkaa punkkia kauan ennen kuin kyseistä termiä käytettiin räkäisen katurockin synonyymina. Bostonin omat räkärokkaajat kuuluvat Stoogesin ja New York Dollsin rinnalle esipunkin kovimpien tykittäjien joukkoon.

Linkit: