The Trashmen: Surfin’ Bird (1963)

Julkaistu Ma, 30/06/2008 - 10:18


Minneapolisin kaupungissa 1960-luvun alussa perustettu The Trashmen-yhtye todisti vuonna 1963 levytetyllä ainoalla Top 10-hitillä, kuinka luova ja vastustamaton voima idioottimaisuus voi olla.

Surfin’ Bird-kappaleen mielenvikaisissa lauluosuuksissa ja hokemissa ei ole järjen hiventä, mutta silti esitys kuuluu rock’n’roll-historian merkkipaaluihin. Laulu oli itse asiassa yhdistelmä kahdesta 60-luvun alun rhythm and blues-numerosta, jotka Trashmen oli napannut The Rivingtons-nimisen lauluyhtyeen levyiltä. Roskakuski-rumpali Steve Wahrer tulkitsi Bird Is The Word ja Papa Oom Mow mow-renkutusten olennaiset tolkuttomalla laulusoundilla ja nopean twist-rytmin päälle repäisty taidepaukku nimettiin 1960-luvun alun trendityylin mukaisesti otsikolla Surfin’ Bird. The Trashmenin villi tuotos sai jenkkiteinit nopeasti valtaansa ja Surfin’ Bird oli alkuvuoden 1964 myydyimpiä rock-levyjä.

Älyvapaa koohaus leimasi The Trashmen-yhtyeen markkinoiden silmissä, ja yhtye yritti vastata kysyntään saman tyylisellä Bird Dance Beat-kappaleella. Laskelmoitu jatko-osa ei kuitenkaan toiminut hetken inspiraatiossa syntyneen hitin teholla ja Trashmen jäi nopeasti brittiaallon jalkoihin.

Yhtyeen otsaan lyöty yhden hitin ihmeen leima ei täysin tee oikeutta näille keskilännen rokkareille. The Trashmen levytti parikin albumillista ensiluokkaista rock’n’rollia ja surf-musiikkia ja hankki itselleen kulttimaineen klassisena amerikkalaisena teinikombona. Yhtyeen ainoa hitti on puolestaan elänyt ihan omaan elämäänsä raivaten tiensä The Ramonesin tapaisten nimiyhtyeiden ohjelmistoon ja lukuisiin Hollywood-elokuviin.

Linkit: