Donovan: Sunshine Superman (1966)

Julkaistu Ti, 01/07/2008 - 14:00

Jos asiat olisivat menneet niin kuin piti, Donovanin Sunshine Superman olisi jäänyt rockin historiaan ensimmäisenä psykedeelisenä brittihittinä.

Englannin omana "dylanina" läpimurtonsa tehnyt Donovan Leitch oli 1960-luvun puolivälissä kyllästynyt akustiseen folk-tyyliin ja Universal Soldier -henkiseen protestilaulajan imagoonsa. Donovan haki inspiraatiota uusiin kappaleisiin muusikkopiireissä suosituista huumausaineista ja aikakauden tuoreista pop-soundeista.

Alkuvuodesta 1966 miehellä oli valmiina renkutus, jossa oli kaikki hitin ainekset. Donovan oli ystävystynyt The Beatlesin jäsenten kanssa ja hän antoi uudelle sävelmälleen työnimeksi "For John and Paul". Laulajan manageri Mickey Most kielsi Donovania soittamasta uutta kappaletta Paul McCartneylle, koska tämä nappaisi idean varmasti itselleen. Sunshine Superman -kappaleessa oli juuri sellaista oivaltavuutta ja tuoreutta, jota uusia virikkeitä kyltymättömästi imenyt Macca arvosti. Paul vieraili myöhemmin suuresti arvostamansa Donovanin Mellow Yellow -hitillä huokailevana taustalaulajana.

Donovan levytti Sunshine Supermanin ja samaa nimeä kantaneen albumin muut kappaleet tukenaan huippuluokan studioyhtye, jossa soitti muun muassa Yardbirds- ja sittemmin Led Zeppelin -yhteyksistä tuttu kitaristi Jimmy Page. Levy toimi hyvin kahdella tasolla: toisaalta sen tekstit iskivät kätkettyine huumeviittauksine silmää orastavalle hippikulttuurille, toisaalta levyn sävelmien tarttuvuus raivasi niille tien myös keskitien pop-menestykseen. Sunshine Superman oli juuri tällainen kahden yleisön kappale. Psykedeelisiä huumeita kokeilleet hipit myhäilivät auringonpaisteen symboliikalle samalla kun viihdeartisti ryhtyivät värkkäämään omia versioitaan svengaavasta laulusta.

Levyn julkaisu viivästyi harmittavasti sopimussotkujen takia. Se ilmestyi USA:ssa loppukesästä 1966 ja nousi listaykköseksi. Brittijulkaisu livahti seuraavan vuoden puolelle, ja vaikka Sunshine Superman nousi listalla sijalle kaksi, koko kuvio pänni Donovania suuresti. Muut psykedelian pioneerit olivat ehtineet livahtaa markkinoille ennen häntä, ja Donovanin mainio hippihitti vaikutti lievästi opportunistiselta yritykseltä olla ajan hermolla. Laulajan mielipahaa on varmasti lievittänyt kappaleen suosion yllättävä sitkeys. Sunshine Superman on pitänyt pintansa monia aikalaisia paremmin. Laulun groovaava rytmi ja salaperäiset kielikuvat supermiehineen, kilpikonnineen, ikuisine auringonlaskuineen ja sateenkaarineen iskevät edelleen jokaisessa ihmisessä asuvaan sisäiseen hippiin.

Eikö olisikin mahtavaa unohtaa arkitodellisuus ja lähteä auringonpaisteen supermiehen matkaan kesäkaupungin kaduille paljasjaloin tai kukkaniitylle vieläkin vähemmissä vaatteissa? Donovan ja Sunshine Superman vuodelta 1966.

Linkit: