Petula Clark: Beautiful In The Rain

Julkaistu Ti, 01/07/2008 - 12:57


Vanha lehtimiesten viisaus sanoo, että jos jostain asiasta tiedetään totuus ja siitä tiedetään legenda, niin lehteen painetaan ilman muuta legenda. Tämä pätee erityisen hyvin seuraavaan tarinaan.

Alkuvuodesta 1968 sanoittaja Juha Vainio sai Musiikki-Fazerilta tehtäväkseen kirjoittaa sanat Beautiful In The Rain –nimiseen sävelmään. Työkaluikseen hän sai kappaleen nuotit sekä sen säveltäjän, englantilaisen Tony Hatchin orkesterin tekemän instrumentaalilevytyksen. Kun Vainio ei keksinyt mielestään hyvää vastinetta sävellyksen englanninkieliselle nimelle, otti hän avukseen Helsingin puhelinluettelon ja tökkäsi etusormensa summan mutikassa avatulle sivulle. Kynnen kohdalla luki ”Kolmas linja”. Tältä pohjalta hän kehitteli suomalaisen iskelmän suuren klassikon, Kolmatta linjaa takaisin, jolla Fredi haikaili taakse jääneen nuoruuden perään. Aihe oli yksi Vainion vakioteemoista.

Tony Hatchin säveltämän Beautiful In The Rainin alkuperäisversiosta on olemassa erilaisia käsityksiä – jopa sen tekijällä itsellään. Eräällä tuoreehkolla kokoelmalevyllä hän kertoo innostuneensa siitä kuultuaan kuinka hienon tulkinnan brittiläinen laulajatarsuosikki Petula Clark laulusta teki, ja päätti sen jälkeen muokata siitä tuon Junnu Vainiollekin ajautuneen instrumentaalilevytyksensä. Kuitenkin Beautiful In The Rain on myös The Tony Hatch Sound –nimellä julkaistun instrumentaalialbumin nimikappaleena ja ainakin levyn CD-versioon sen ilmestymisvuodeksi on merkitty 1967.

Oli miten oli, Tony Hatch kirjoitti Petula Clarkille joka tapauksessa liudan suurmenestyksiä kuten Downtown, My Love, I Couldn’t Live Without Your Love ja Don’t Sleep In The Subway. Vaikka Beautiful In The Rain oli sävellyksenä vähintäänkin samaa kaliiberia kuin nuo edellä mainitut ja Petula Clarkin tulkinta intensiivisyydessään lähes henkeäsalpaava, ei siitä kuitenkaan tullut koskaan hittiä. Kenties syy oli kappaleen sinänsä viehättävässä, yökerhojazzia lähentelevässä sovituksessa, joka ei vuonna 1968 ollut kovin trendikäs ratkaisu. Toisaalta, kukaan ei ole koskaan väittänytkään, että maailma olisi oikeudenmukainen – ei ainakaan hittien arvaamaton maailma.

Jake Nyman

Linkit: