Rauli Badding Somerjoki: Paratiisi (1974)

Julkaistu Ti, 01/07/2008 - 15:27


Rauli Badding Somerjoen keskeisiin klassikoihin ja kaikkien aikojen kesäbiiseihin kuuluva Paratiisi oli alun perin piiloitettu singlen b-puolelle.

Badding oli sielultaan sekä rokkari että iskelmämies ja vuonna 1974 julkaistu single Mä jäin kii/Paratiisi vangitsi nämä molemmat puolet hienosti. Paraatipaikalla pauhasi räväkkä Elvis-käännös ja kääntöpuolella sukellettiin suomalaiseen maisemaan. Paratiisi kestävä suosio ei nyt kuunneltuna ole todellakaan yllätys, pikemminkin se tuntuu selviöltä - niin täydellinen
Baddingin tulkitseman kesäinen lemmen kuvaelma on. Melodia oli Raulin omaa käsialaa ja laulun sanoissa kuuluu sekä hänen että runoilija Arja Tiaisen panos. Lopullisen silauksen antaa Jani Uhleniuksen tyylikäs sovitus ja ennen kaikkea Jukka Tolosen soittama oman alansa klassikoksi muodostunut kitarasoolo.

Paratiisi on tovin julkaisunsa jälkeen yksi kappale muiden Badding-numeroiden joukossa mutta vuosien saatossa sen kurssi on noussut jatkuvasti. Yksi mittari sävelmän suosiolle on Teoston vuosittain kokoama lista musiikkiteosten esityskerroista. Tämä tilasto ynnää radiosoitot, keikkavedot ja tanssiyhtyeiden esitykset. Valssi Kultainen nuoruus hallitsi vuosikaudet tätä listaa, kiitos vahvan tanssikulttuurin. Viime vuosina se on saanut väistyä, ensiksi tuli Satulinna, mutta viimeiset pari vuotta ollaan menty Paratiisin johdolla. Baddingin laulusta on tullut tämän hetken suosituin iskelmäklassikko, jota veivaavat niin Agentsin kaltaiset nimibändit kuin harrastelijakombotkin. Kappaleen sanoma ja tunnelma on universaali ja samalla erityisen suomalainen. Ja Paratiisin suomalaisuuteen kaikki voivat sukeltaa, olit sitten rokkari tai humppaveikko. Kuka väittää, etteikö Suomen kesä ja Rauli Somerjoen tulkitsema Paratiisi olisi täydellinen yhdistelmä?

Pekka Laine

Linkit: