ABC: Look of Love (1982)

Julkaistu Ke, 02/07/2008 - 11:18


Jos haluaisi yhdellä ainoalla levyllä kuvata, mikä oli kuuminta hottia brittiläisessä popissa vuonna 1982, olisi ABC-yhtyeen debyyttialbumi Lexicon of Love oikea valinta tuohon tarkoitukseen.

Laulaja Martin Fryn ympärille kasattu ABC oli nyt niin kovassa kurssissa olevaa kasaria päästä varpaisiin. Fry oli visuaaliselta ilmeeltään äärimmäisen huoliteltu ja dandymäinen ja sama ote
heijastui muuhun bändiin ja sen musiikkiin. David Bowien ja Bryan Ferryn tapaisilta popkeikaroinnin pioneereilta oppinsa ammentanut Fry kailotti osuutensa viileällä kiihkolla ja juuri oikealla otteella suhteessa 1980-luvun alun popestetiikkaan. Lexicon of Love-albumin olennaisin arkkitehti oli tuottaja Trevor Horn, joka levyllä loi standardin 80-lukulaiselle synteettiselle popdiskolle. Hornin luoma sointimaailma oli samalla kertaa muovinen ja mehukas, teollinen mutta hyvin luovalla tavalla. Hornin ja ABC:n yhteistyön tunnetuin helmi oli esikoislevyltä hitiksi singahtanut laulu Look Of Love.

Look of Love-kappaleesta tuli sheffieldiläisyhtyeen käyntikortti myös Atlantin takaisille markkinoille. Syntikkapopin ja orgaanisemman diskosoundin yhdistelmä puri hetken aikaa hyvin ja muotinäytöksestä reväistyn näköiset brittipopparit esiintyivät taajaa videokanava MTV:llä. ABC:n kurssi kääntyi kuitenkin nopeasti laskuun. Kakkoslevy Beauty Stab ei yltänyt lähellekään
Lexicon of Loven tuoretta kekseliäisyyttä ja bändin rivit alkoivat pian rakoilla. ABC:n sankaritaru kääntyi hitaaseen luisuun samalla kun bändin taustavoimat vastaavasti nousivat raskaaseen sarjaan. Trevor Hornista tuli tuottajatähti ja Lexicon of Loven monista soitinosuuksista vastannut muusikkoryhmä alkoi menestyä nimellä Art of Noise.

Pekka Laine

Linkit: