Billy Riley & The Little Green Men : Flying Saucer rock’n’roll (1957)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00

Elvis Presleyn läpimurto avasi lopullisesti tulvaportit etelävaltioissa useamman vuoden ajan kyteneelle rockabilly-tyylille.

Elviksen kannoilla pienlevy-yhtiöiden konttoreihin marssi lukemattomia toiveikkaita nuoria country-laulajia, jotka haaveilivat rock’n’roll-tähteydestä. Levy-firmat myös etsivät aktiivisesti omaa Elvariaan, koska vuoden 1956 jälkeen rock’n’rollissa piillyt kaupallinen potentiaali alkoi olla ilmiselvä tosiasia. Memphisin kaupungissa toiminut Sun-yhtiö sai luonnollisesti niskaansa suuren joukon innokkaita ja usein myös aika lahjakkaita yrittäjiä. Elviksen löytäminen ja Carl Perkinsin ja Jerry Lee Lewisin tasoisten artistien lanseeraaminen olivat tärkeitä meriittejä etelän musiikkibisneksessä. Sun-pomo Sam Phillips säilytti uskonsa rockabillyn mahdollisuuksiin ja julkaisi pitkän liudan raivopäisiä alan levytyksiä 1950-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Yksi Phillipsin hurjimmista kiinnityksistä oli arkansilainen laulaja Billy Lee Riley.

Riley oli poikkeuksellisen monipuolinen lahjakkuus, mikä myös Sun-yhtiössä pantiin nopeasti merkille. Hän karjahti solistina levylle joukon ikimuistoisia rockabilly-revityksiä, joista kappaleet Flying Saucer Rock’n’roll ja Red Hot herättivät pientä kuhinaa myös etelän radioissa. Lentävien lautasten rock’n’rollista Riley nappasi idean myös taustayhtyeensä Little Green Menin nimeen. Siinä vaiheessa kun Rileyn levyt eivät myyneet toivotulla tavalla, hänelle ja pienille vihreille miehille löytyi muuta käyttöä. Billy Rileyn yhtyeestä tuli käytännössä Sun-yhtiön house-band ja se tahkosi kymmenillä levypuoliskoilla countrya ja rock’n’rollia. Kitaraa,bassoa ja huuliharppua sujuvasti soittava Riley, jatkoi uraansa myös rockabilly-muodin mentyä. Vahvasti bluesiin kallellaan ollut laulaja levytteli lukuisille pikkumerkeille ilman kaupallista menestystä. Billy Rileyn pelastukseksi koitui 1970-luvulla virinnyt rockabilly-revival, jonka tärkeimpiin esikuviin hän kuului. Suosittu amerikkalaislaulaja Robert Gordon versioi Rileyn tunnetuimmat klassikot ja miehen vanhat levytykset koottiin useampaankin otteeseen eurooppalaisille kokoelmalevyille. Rockabilly-kultin suurimpiin sankareihin kuuluva villimies on säilyttänyt asemansa 1950-luvun diggareiden keskuudessa ja hän kiertää edelleen esiintymässä ympäri maailmaa.

Pekka Laine

Linkit: