Boris Pickett& The Crypt Kickers: Monster Mash (1962)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00


Useimmille merkittäville juhlapyhille löytyy omat rock-klassikkonsa, eikä pyhäinmiesten päivä eli Halloween ole poikkeus. Amerikkalaisen Halloween-tradition maallisempaa puoleen liittyvä mörköily ja kummitustematiikka on inspiroinut useitakin rock-kappaleita, mutta yksi hirviöhitti on ylitse muiden.

Boris Pickett & The Crypt Kickers-yhtyeen vuoden 1962 listaykkönen Monster Mash ei taatusti ole vuosikymmenensä syvällisin pophitti, mutta kauhuaiheisten rockien historiassa se on ohittamaton merkkipaalu.

Hirviöiden ikioman muotitanssin esitellyt hupinumero sai alkunsa normaaliin tapaan eli pelleilyn kautta. Texasissa syntynyt Bobby Pickett oli hakeutunut Los Angelesiin haaveenaan näyttelijän ura. Valkokankaalta ei Pickettille sijaa löytynyt, mutta laulamista nuoresta harrastanut texasilainen pääsi kokeilemaan viihdyttäjän ammattia The Cordials-nimisen lauluyhtyeen riveissä. Yhtyeen keikkojen bravuurinumeroksi muodostui versio doo wop-kappale Little Darlingista, jonka keskelle Bobby Pickett esitti puheosuuden matkimalla kauhuelokuvien klassikkonäyttelijä Boris Karloffia. Cordials-yhtyeen pianisti Lenny Capizzi kaivoi vanhan keikkaniksin naftaliinista kun kaksikko sommitteli pianonsäestyksellä melodianpätkiä. 1960-luvun alussa popmarkkinat olivat tulvillaan erilaisten tanssivillitysten ympärille kyhättyjä renkutuksia ja Capizzi heitti pöytään idean eräänlaisesta tanssilevyparodiasta. Mitä jos Frankenstein esittelisi oman muotitanssinsa ja Pickett tulkitsisi kappaleen Boris Karloff-imitaation pohjalta? Syntyi Monster Mash, joka levytettiin studiomuusikoiden säestyksellä. Kappaleen esittäjäksi merkittiin Boris Pickett ja Crypt Kickers, ja se nousi listakärkeen kahdeksaksi viikoksi. Kauhuelokuvien ja television lanseeraamien hiriviöhahmojen ja tanssipopin onnistunut yhdistelmä jäi Pickettin ainoaksi todelliseksi hitiksi, vaikka sama tuotantotiimi yritti varioida ideaa moneen otteeseen. Monster Mash-laulusta tuli oldies-asemien kestosuosikki ja kappaletta on vuosien varrella hyödynnetty kymmenissä tv-sarjoissa ja elokuvissa. Bobby Pickett on pysynyt jotenkuten leivän syrjässä virallisena Monster Mash-miehenä ja onpa hän julkaissut muistelmansakin hiriviörockin kultaisilta vuosilta. Teoksen nimi on – totta kai – Monster Mash ja alaotsikko on sekin osuva: Half dead in Hollywood.

Linkit: