Boston: More Than A Feeling (1976)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00

1970-luvun suosituimpiin amerikkalaisyhtyeisiin kuuluva Boston on hyvin pitkälle yhden miehen unelmien ja ambitioiden summa. Vuonna 1947 syntynyt Tom Scholtz koki miljoonien ikätovereidensa tavoin lopullisen rock-herätyksen 1960-luvun melskeissä. Aikakauden poppia ja rockia ahnaasti sisäänsä imenyt Scholtz oli soittajana aluksi harrastajatasoa ja hankki koulutuksen porvarillista uraa varten.

Maineikkaasta MIT:n teknisestä korkeakoulusta valmistunut rockfani ei kuitenkaan tyytynyt päivätyöhön Polaroid-firman palveluksessa, vaan hakeutui bostonilaiseen pikkubändiin kosketinsoittajaksi. Kitaristi Barry Goudreaun johtama bändi huomasi pian pestanneensa epätavallisen säätäjän riveihinsä. Tom Scholtz opetteli kitaransoiton ennätysajassa ja perehtyi syvällisesti myös studiotekniikkaan. Lauluntekoambitioitakin osoittanut yleisnero kaappasi pian vallan yhtyeessä ja alkoi toteuttaa rakentamassaan kellaristudiossa monivuotiseksi paisunutta levytyshanketta. Bostoniksi ristitty yhtye hieroi Scholtzin piiskauksessa joukon demonauhoituksia, joiden ansiosta levy-yhtiö Epic kiinnitti bändin talliinsa. Hyvin pitkälle Scholtzin tuottamista kellarinauhoituksista koostunut esikoisalbumi Boston ilmestyi vuonna 1976 ja nousi välittömästi yhdeksi aikakautensa avainlevyistä.

Levyltä lohkaistiin useampikin hittisingle, mutta yhtyeen todelliseksi voimannäytöksi muodostui kappale More Than A Feeling. Siihen tiivistyi myös Tom Scholtzin rockestetiikka. More Than A Feeling lähti selvästi liikkeelle 1960-luvun melodisesta popista ja kappaleen säveltäjä itse on
maininnut Left Banke-yhtyeen Walk Away Renee-kappaleen tärkeäksi innoittajaksi. Tarttuvan perusajatuksen päälle Boston rakensi tanakan ja loppuun asti puleeratun tuotannon, joka muodosti vuosikausiksi eräänlaisen standardin ihanteelliselle jenkkirock soinnille. Popin ja kevyiden hard rock-vivahteiden yhdistelmä myi loistavasti ja Boston-albumista tuli kaikkien aikojen myydyin debyyttilevy. Valtava suosio ei saanut Tom Scholtzia muuttamaan työtapojaan ja mies jatkoi diktatoorista täydellisyyden tavoitteluaan seuraavilla levyillä. Toinen Boston albumi ilmestyi vuonna 1978 ja kolmas vasta vuonna 1986. Hidas vauhti hyydytti sekä bändikaverit että levy-yhtiön ja Tom Scholtz on vuosien varrella päässyt oikeussaliin riitelemään molempien tahojen kanssa. Sholtzin lauluntekijän kynä on lievästi tylsistynyt vuosien saatossa, eikä tämä soitinteknologiankin kehittelijänä kunnostautunut Pelle Peloton ole myöhemmillä Boston töillään yltänyt lähellekään More Than A Feelingin taikaa.

Linkit: