Buffalo Springfield: For What It’s Worth (1967)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00


Buffalo Springfield on kirjattu rockin aikakirjoihin paitsi tulevien supertähtien kasvattajaseurana myös sinä toisena suurena amerikkalaisena folk-rock-yhtyeenä. The Byrds-yhtyeen rinnalla juuri Buffalo Springfield loi perustaa kalifornialaiselle folkin ja rockin ristisiitokselle, josta kehkeytyi 1970-luvulla miljoonien dollarien markkina-arvoon yltänyt Länsi-rannikon rock-tyyli.

Buffalo Springfieldin ura oli lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi. Vuonna 1966 alkaneeseen parin vuoden mittaiseen elinkaareen mahtui lahjakkaiden nuorten miesten egoilua, valtataistelua, erilaisia tyylikokeiluja ja hedelmällisiä luomiskausia. Buffalo sai aikaan kolme albumillista valioluokan rock-musiikkia ja se kouli amerikkalaiseen populaarikulttuuriin kaksi huippulahjakasta laulaja-lauluntekijää. Neil Youngia pidetään ex-buffaloista merkittävimpänä, mutta yhtyeen ainoasta todellisesta hitistä vastasi se toinen pomomies Stephen Stills. Vuonna 1967 hitiksi noussut For What It’s Worth oli paitsi erinomainen rock-kappale, myös osoitus siitä miten popmusiikki parhaimmillaan elää ajassa ja saa siitä itselleen kaikupohjaa.

Stills oli hahmotellut mielessään Vietnamin sotaa vastustavaa kappaletta, mutta päätti siirtää laulunsa fokuksen lähemmäs kotikontuja. Los Angeles toimi muiden amerikkalaisten suurkaupunkien tavoin sodanvastaisten mielenosoitusten näyttämönä ja myös enkelten kaupungissa nuorten mieltenilmauksia aiheutti voimakkaita vastareaktioita.

Nuorison suosimalla Sunset Stripillä kulkueet riistäytyivät mellakoiksi ja poliisi vastasi niihin kovalla otteella. Pamput viuhuivat, vesitykit piiskasivat valtakulttuurille keskisormiaan heilutelleita teinejä ja kiväärein varustetut kansalliskaartilaiset eivät jättäneet epäilyille sijaa. Sota oli todellisuutta kaikkialla, ei pelkästään Vietnamin viidakoissa. Stephen Stillsin hypnoottisen kitarasoundin käynnistämästä kappaleesta tuli iskevä militarismin vastainen puheenvuoro, joka ei saarnannut vaan vangitsi ilmassa liikkuneet hämmennyksen tunteet. Hey What’s That Sound-kysymys käski ihmisiä katsomaan ympärilleen. Jotakin tapahtuu- älkää nukkuko. Jotakin tapahtui pian myös Buffalo Springfield-yhtyeelle. For What It’s Worth nousi listoille ja yhtyeen ensialbumista tuli yksi rockin juhlituimmista esikoisjulkaisuista.

Ankarassa nosteessa ollut yhtye päätyi kuitenkin reilussa vuodessa umpikujan kaltaiseen tilaan. Huikea kakkoslevy Again oli vielä yhteinen ponnistus, mutta vuonna 1968 ilmestyneen jäähyväisalbumin aikoihin Buffalo Springfieldia ei oikeasti ollut enää olemassa. Kukaan yhtyeen lauluntekijöistä ei jäänyt surkuttelemaan asian tilaa. Neil Young aloitti soolouransa, Stephen Stills yhdisti voimansa David Crosbyn ja Graham Nashin kanssa ja Richie Furay perusti countryrockyhtye Pocon. Pitkässä juoksussa voi sanoa, että Buffalo Springfield hyötyi pikaisesta hajoamisesta. Yhtye ei ehtinyt ryvettää itseään, vaan toteutti tärkeää hollywoodilaista ohjetta legendoiksi haluaville: kuole nuorena ja jätä kaunis ruumis jälkeesi.

Pekka Laine

Linkit: