Celine Dion: My Heart Will Go On (1997)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00


James Cameronin ohjaama Titanic oli jopa Hollywoodin mittapuulla sen verran massiivinen sokeripläjäys, että elokuvan tunnusmelodiakaan ei voinut olla ihan keskiverto rakkausteema.

1990-luvun suurtuotantoihin lukeutuvan rainan musiikilliseksi arkkitehdiksi oli pestattu säveltäjä James Horner, joka kuului suurieleisen elokuvamusiikin ammattilaiseliittiin. Muun muassa Field of Dreams, Braveheart ja Apollo 13-elokuvien musiikeilla Oscar-ehdokkuudet itselleen napannut Horner edistyi Titanicin musiikin kanssa ilman suurempia vaikeuksia kunnes koitti elokuvan pääteeman aika. Säveltäjällä oli tarinan keskeisen rakkauslaulun melodia valmiina, mutta hän ymmärsi, että laulun teksti olisi avaintekijä. Hätiin pestattiin Will Jennings - pitkän linjan kettu, joka on urallaan tehnyt lyriikoita niin Hollywood-elokuviin kuin Eric Claptonin, Stevie Winwoodin ja BB Kingin tapaisille blues ja rock-artisteille. Hornerin ja Jenningsin yhteistyön hedelmä oli My Heart Will Go On, amerikkalaistyylisen voimaballadin prototyyppi, josta tuli Celine Dionin laulamana yksi elokuvamusiikin historian suurimmista hittisävelmistä.

Jennings on kertonut ammentaneensa idean My Heart Will Go On:in tekstiin todellisessa elämässä kohtaamastaan henkilöstä. Horner soitti sanasepolle säveltämänsä teeman ja kertoi elokuvan tarinan. Will Jennings tarttui välittömästi elokuvan naispäähenkilön Rosen hahmoon. Elämänhalunsa vuosikymmenten läpi säilyttänyt nainen toi hänen mieleensä taiteilija Beatrice Woodin, joka oli yli sadan vuoden iästään huolimatta energisin Jenningsin tapaama ihminen.

Woodin ura oli käynnistynyt jo ensimmäisen maailmansodan aikoihin ja hän olisi ikänsä puolesta voinut olla Titanicilla. Will Jennings palautti mieliinsä tilaisuuden, jonka yhteydessä hän oli kätellyt veteraanitaitelijatarta ja kokenut saavansa ikinuoresta rouvasta uskomattomat tujauksen voimaa. Tämän kokemuksen sammumattomasta elämänjanosta Jennings yhdisti Rosen tarinaan ja My Heart Will Go On sai kantavan teemansa. Ehkäpä tosielämän kaikupohja toi kappaleeseen juuri sen oikean uskottavuuden, jonka miljoonat ja miljoonat lauluun ihastuneet kokivat koskettavana. Laulun menestys ei jättänyt selittelyille sijaa ja My Heart Will Go On puhdisti vuonna 1998 kaikki palkintogaalat. Se sai parhaan laulun Oscarin ja yhteensä kolme grammy-patsasta.

Pekka Laine

Linkit: