Chicago Overcoat: Blues With A Feeling (1978)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00

Yksi 1960-luvulla populaarimusiikkia ravisuttaneen myllerryksen keskeisistä ainesosista oli blues. Brittiläisten rhythm and blues-yhtyeiden ja erityisesti taitavien kitarasankareiden levittämä bluesin ilosanoma kantautui myös Suomeen ja 60-luvun loppupuolella täkäläisilläkin nuorisokeikoilla alkoi kaikua sinisten sävelten sointi, useimmiten kovaäänisellä vinkukitaralla tulkittuna.

John Mayallin, Eric Claptonin ja kitaristi Peter Greenin johtaman Fleetwood Macin levytykset ja konserttivierailut olivat nuorille suomalaisdiggareille portti bluesiin ja useimmille brittibluesista saadut kicksit riittivät mainiosti. Oli kuitenkin pienempi joukko diggareita, jotka halusivat pureutua syvemmälle bluesin juuriin ja opiskella alan soittoniksit suoraan mustien mestareiden alkuperäislevytyksistä. Tärkein näistä aidomman blues-ilmaisun perään lähteneistä yhtyeistä oli Love Records-yhtiölle kaksi tasokasta albumia vuosina 1978 ja 79 levyttänyt lahtelaisyhtye Chicago Overcoat.

Vuonna 1975 perustetun Chicago Overcoatin keulahahmo oli laulaja-huuliharpisti Pepe Ahlqvist. Nastolalainen soittaja oli opiskellut rytmimusiikin alkeita muun muassa Charlies ja Pintavika-yhtyeissä ja oli pureutunut sentti sentiltä syvemmälle sähköisen bluesin maailmaan. Esikuvina Ahlqvistilla ja mukaan liittyneillä muilla Chicago Overcoat-soittajilla olivat mustat Chicago blues-klassikot Muddy Watersista Howling Wolfiin ja Little Walterista Sonny Boy Williamsoniin. Chicago Overcoatin eli suomeksi ruumisarkun erotti muista härmäbluesin vääntäjistä paneutuminen bluesin vivahteisiin ja oikeaan soittotyyliin. Harpisti Ahlqvistin soitin mourusi juuri oikealla raa’alla soundilla ja kitaristi Jaska Heinosen aggressiiviset soolot soivat kuin aseveljillä Chicagon-klubeilla konsanaan. Bändi pestattiin parin vuoden keikkailun jälkeen Love Recordsin talliin ja Overcoatin ensimmäinen levy ilmestyi vuonna 1978. Chicago Blues-klassikoista koottu ohjelmisto soitettiin purkkiin pikavauhtia, eikä levytys kerro koko totuutta Lahden nuorten blues-kurkojen osaamisesta. Esikoislevyllä ja sitä seuraavana vuonna seuranneella Eyesight to The Blind-levyllä potkaistiin kuitenkin suomalaista bluesia aimo harppaus eteenpäin ja nuoren Pepe Ahlqvistin tulkinnoissa voi hyvin kuulla vankan perustan pitkälle ammattiuralle. Chicago Overcoat ja huuliharppubluesin ikiklassikko Blues With A Feeling.

Pekka Laine

Linkit: