Jackie DeShannon: When You Walk In The Room

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00


Laulaja-lauluntekijä Jackie DeShannon on niitä 1960-luvun popin vaikuttajahahmoja, joiden merkitys ei paljastu tutkimalla levynmyyntitilastoja.

Käheä-äänisen De Shannonin levytyksiä löytyy toki myös listoilta ja vielä kärkipäästä, mutta vaalean kentuckylaistytön vaikutus ulottui paria pop-hittiä laajemmalle. Ketteräsi pop-tyylistä toiseen siirtynyt Jackie DeShannon oli yksi ensimmäisistä Länsi-Rannikon studioympyröissä sijaa saanut naistekijä, joka osoitti pärjäävänsä miesten dominoimassa työympäristössä. Käheä-ääninen laulaja aloitti omien levytysten tekemisen jo rockabilly-kaudella 1950-luvun lopulla ja rupesi pian kynäilemään hittejä muille laulajille.

1960-luvun alussa Jackie DeShannon oli yksi ensimmäisistä pop-ammattilaisista, joka kiinnostui folkin ja rockin yhteen naittamisesta. DeShannon teki jo vuosina 1963-64 joukon levyksiä, jotka näyttivät selvästi suuntaa tulevalle. Kappaleet Needles and Pins ja When You Walk In The Room yhdistivät helisevät folk-kitarat aikakauden tyttöyhtyesoundiin tavalla, joka herätti erityisesti Englannissa mielenkiintoa. Brittiyhtye The Searchers nappasi molemmat laulut ohjelmistoonsa ja teki niistä valtavia hittejä.

Folk-rocki kätilönä toiminut Jackie DeShannon suhtautui innostuneesti uuteen brittiaaltoon ja oli heti kärryillä missä mennään. Hän kiersi Beatlesin lämmittelyaktina, teki yhteistyötä Jimmy Pagen ja antoi tukensa The Byrdsin tapaisille paikallisille moppitukkaporukoille.

DeShannonin omat levytykset kallistuivat kuitenkin viihteelliseempään suuntaan. Burt Bacharachin: What The World Needs Now-laulusta tuli Jackien ensimmäinen TOP 10-hitti ja hän jatkoi samoilla soft-linjoilla vuosikausia. Put A Little Love In Your Heart-hitti piti Jackie DeShannonin kultakannassa ja antoi hänelle mahdollisuuden tehdä kunnianhimoisia projekteja sekä lauluntekijänä että tuottajana. Omapäisenä ja itsenäisenä naistekijänä DeShannon oli tärkeä roolimalli 1970-luvun singer-songwriter-aallon naisille. Poikkeuksellisen monipuolisen uran tehneen taiteilijan lievästi tragikoominen piirre piti kutinsa myös 1970-luvulla eli DeShannon jatkoi hittien poimimista muille laulajille. Kim Carnesin Bette Davis Eyes-megahitin alkuperäisversio löytyy Jackie DeShannonin 1970-luvun aliarvostettujen laatualbumeiden joukosta.

Pekka Laine

Linkit: