Misfits: All Hell Breaks Loose (1982)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00


Vuonna 1977 New Jerseyn osavaltiossa perustettu Misfits on amerikkalaisen punkin outo kummajainen. Primitiivistä punkrockia ja yliampuvaa roskaelokuvista lainattua kauhutematiikkaa yhdistellyt bändi toimi alun perin reilun kuuden vuoden ajan ja sai julkaistua pienimuotoisten single ja ep-rykäisyjen lisäksi yhden täysipitkän albumin.

Kaikkia hyvän maun rajoja koetelleisiin hirviömeikkeihin sonnustautunut ryhmä synnytti kuitenkin armottoman kulttimaineen, joka on kantanut näihin päiviin saakka. Misfits oli myös niitä ensimmäisen aallon amerikkalaisia punk-yhtyeitä, joilla oli oma selkeästi tunnistettava tyyli. 1950-60-luvun rockista lainattuja melodioita ankaran punklihamyllyn läpi vetänyt yhtye näytti suuntaa kymmenille jäljittelijöille, jotka ovat surutta vohkineet Misfitsin kehittämää sarjakuvamaista punk-estetiikkaa. Liioittelematta voi väittää, että vuonna 1982 ilmestynyt ”ainoa oikea” Misfits-albumi Walk Among Us on yksi tarkimmin syynättyjä levyjä erityisesti amerikkalaisissa vaihtoehtorockpiireissä.

Misfitsin kulttisuosion salaisuus liittyy olennaisesti yhtyeen laulaja Glenn Danzigiin. Danzigin synkissä kauhukuvaelmissa oli puoleensa vetävää väreilyä ja miehen laulutyylissä aitoa karismaa. Danzigin aggressiivinen lavaesiintyminen hankki Misfitsille mainetta New Yorkin punk-ympyröiden liepeiltä ja hänen kirjoittamilla tarttuvilla punk-kaahauksilla yhtye loi oman fanikuntansa. Glenn Danzigin, basisti Jerry Onlyn ja kitaristi Doylen muodostama Misfits-ydinryhmä ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan levy-teollisuutta lahjoistaan. Yhtyeen etsikkoaika kului pienen painosten single-levyjen ja EP-julkaisujen pusaamisessa ja vaikka näillä levyillä luotiin kivikova underground-uskottavuus, Misfitsin uran kannalta niistä ei ollut liiemmälti apua. Vuonna 1982 ilmestynyt Walk Among Us oli albumikokonaisuutena kivikova, mutta se tuli markkinoille liian myöhään. Yhtyeen sisäiset välit olivat ehtineet jo tulehtua, eikä Misfits kyennyt kääntämään hankkimaansa kulttikannatusta laajemman yleisön tueksi. Glenn Danzig lähti yhtyeestä vuonna 1983 ja suuren amerikkalaisen punk-kummajaisen taru oli periaatteessa lopussa.

Danzig loi soolouran nimeään kantaneen hard rock-yhtyeen bodattuna keulakuvana ja sivuutti tietoisesti Misfits-ajan uutta ilmettä rakentaessaan. Misfitsin suosio ei kuitenkaan ottanut laantuakseen. Metallican ja Gun’s’Rosesin tapaiset superyhtyeet tekivät versioitaan yhtyeen lauluista ja hehkuttivat Misfitsin tärkeyttä joka käänteessä. Sama ilmiö löi läpi koko maailman laajuisen punk-skenen ja 1990-luvusta tuli Misfitsin perillisten vuosikymmen. Suomessa Misfits-aatteen lippua on liehuttanut muun muassa Apulanta-yhtye. Tasainen suosio johti vuonna 1996 väistämättömään. Doyle ja Jerry Only kasasivat yhtyeen uudelleen ja lähtivät tienaamaan nuoruuden maineellaan ilman sitä aitoa ja alkuperäistä Misfits-laulajaa.

Linkit: