Mötley Crue: Shout At The Devil (1983)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00

Moni nirppanokkainen kriitikko voi olla asiasta eri mieltä, mutta Mötley Cruen toinen albumi Shout At The Devil vuodelta 1983 on yksi 1980-luvun tärkeimmistä rock-levyistä. Vaikka vanhaa vihtahousua tervehtivät glam-metalli eepos ei ollut Mötley Cruen ensimmäinen eikä edes menestyksekkäin levy, Shout At The Devil oli yksi tukkametallin aikakauden avaintöistä.

Tarttuvien puupääriffien ja mukana laulettavien kertosäkeiden varaan rakennetut kappaleet hyvin pitkälle määrittivät sen miltä 1980-lukulaisen kimalle-heavyn pitää kuulostaa. Levyn kansikuvat puolestaan löivät suuntaviivat sille, miltä kyseisen sortin musiikkia esittävän yhtyeen pitää näyttää. Rockhedonismiä ja porsastelevaa elämänasennetta äärimmillään edustanut Motley Crue vastasi myös siviilielämässä laulujensa esittämään haasteeseen, joten paketti oli kuin jokaisen teini-ikäisen headbangerin märkä uni. Shout At The Devil oli yksi aikakautensa suunnan näyttäjistä, sanoi poliisi, opettaja tai pappi mitä tahansa.

Mötley basisti Nikki Sixxin ideoiman levyn olisi pitänyt singauttaa Los Angelesin rokkiskenen kauhukakarat suorinta tietä supertähteyteen, mutta matkassa oli mutkia ja yhden bändin nousuhuuma muuttui toisen syöksykierteen alkusysäykseksi. Shout At The Devilin jälkimainingeissa Mötlet Crue vokalisti Vince Neil aiheutti auto-onnettomuuden, jossa Hanoi Rocks-rumpali Razzle kuoli. Päihtyneenä ajanut Neil tuomittiin sakkoihin ja yhdyskuntapalvelukseen ja Mötley Cruen maailmanvalloitus viivästyi joillakin kuukausilla. Tragedia ei kauaa rattaiden raksutusta hidastanut, vaan vuonna 1985 ilmestynyt albumi Theatre of Pain pisti Mötikkä-leirissä täyden pöhinän päälle. Tommy Leen, Vince Neilin, Nikki Sixxin ja Mick Marsin muodostama tuholaispartio sai ensimmäisen TOP 40 singlehitin versioimalla vanhan ”Smoking InThe Boys Room”-hitin ja loppu onkin pörröpäämetallin historiaa.

Pekka Laine

Linkit: