The Platters: Smoke Gets In Your Eyes (1959)

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 12:00


Los Angelesissa vuonna 1953 perustettu The Platters oli 1950-luvun mustista lauluyhtyeistä kaikkein menestyksekkäin. Tämä johtui ennen kaikkea siitä, että sen The Mills Brothersin ja The Ink Spotsin sofistikoituneesta tyylistä vaikutteita ottanut musiikki oli kovasti myös valkoisen yleisön mieleen.

The Plattersin tunnetuimpaan kokoonpanoon kuuluivat Tony Williams, David Lynch, Alex Hodge ja Herbert Reed, sekä hieman myöhemmin mukaan tullut naislaulaja Zola Taylor. Tony Williamsin upea, taipuisa tenori oli The Platters –soundin keskeinen ja helposti tunnistettava elementti, jonka hehkua saatiin ihailla jo yhtyeen ensimmäisessä jättihitissä Only You. Tätä 1950-luvun puolivälissä levytettyä kappaletta seurasivat sellaiset suurmenestykset kuin The Great Pretender, My Prayer, Twilight Time ja Harbor Lights.

Samaan sarjaan kuuluu myös Smoke Gets In Your Eyes, josta tuli The Plattersin neljäs listaykkönen tammikuussa 1959. Laulun oli säveltänyt Jerome Kern ja sanoittanut Otto Harbach vuonna 1933 ensi-iltaan tulleeseen musikaaliin Roberta, ja Platters-levytykseen mennessä se oli jo värjäytynyt ikivihreäksi lukemattomien laulajien ja orkestereiden toimesta. Kumma kyllä, suosittua kappaletta ei levytetty suomeksi ennen kuin vasta vuonna 1976, jolloin Pepe Willberg lauloi sen levylle Juha Vainion sanoin nimellä Kun rakastunut on.

The Plattersin Smoke Gets In Your Eyes levytettiin yhtyeen Euroopan kiertueen aikana Pariisissa syksyllä 1958. Levyn julkaisu kuitenkin viivästyi hieman, sillä Jerome Kernin leski ilmoitti asiasta kuultuaan vastustavansa koko hanketta. Hänen mielestään musta lauluyhtye ei ollut sopiva esittäjä hänen miehensä sävellykselle. Leski laittoi juristinsa asialle, joka neuvoteltuaan kustannusoikeudet omistaneen Max Dreyfussin kanssa, saattoi kertoa asiakkaalleen, että The Plattersin single myisi todennäköisesti ainakin miljoona kappaletta, mikä tietäisi mukavaa summaa myös lesken pankkitilille. Lupa levyn julkaisemiseen saatiin saman tien.

Jake Nyman

Linkit: