Coolio: Gangsta’s Paradise (1995)

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00

1990-luvun mittaan Hollywood pukkasi markkinoille pitkän liudan elokuvia, joissa tavalla tai toisella käsiteltiin Yhdysvaltojen suurkaupunkien ghetto-elämää ja jengi-ongelmaa. Michel Pfeifferin tähdittämä koulukuvaus Dangerous Minds oli yksi menestyneimmistä ja kaikessa pateettisuudessaankin onnistuneimmista yrityksistä tuoda urbaania problematiikkaa tavallisten tallaajien tietoisuuteen.

Ghetto-elokuvien vakiokaavan mukaisesti myös Dangerous Mindsin soundtrackilla pauhasi rap-musiikki ja leffa synnyttikin yhden 1990-luvun suurimmista hip hop-hiteistä. Eteläisen Los Angelesin kaduilla slummikulttuurin tosiasiat opetelleen Coolion Gangsta’s Paradise” valtasi singlemarkkinat Atlantin molemmin puolin ja laulusta tuli ensimmäinen puhtaalla ghetto-teemalla Brittien listaykköseksi noussut rap-levy.

Coolio alias Artis Leon Ivey Jr oli pyörinyt Länsi-rannikon rap-skenen liepeillä 1980-luvulta alkaen. Miehen taustalta löytyi perinteiset ghetto-ongelmat. Crips-jengien vanavedessä oli opiskeltu rikollisuuden alkeita ja crack-kokaiinikin oli tullut tutuksi jo teinivuosina. Vankila ja sekoiluvuosien jälkeen Coolio keskittyi musiikkiin ja pääsi osaksi Forty Thevz-kollektiivia. Esikoislevy ilmestyi vuonna 1994 ja ensimmäiseksi hitiksi nousi kappale Fantastic Voyage, joka oli uusioversio Lakeside-yhtyeen vanhasta funk-hitistä. Vanhan kappaleen kierrättäminen toimi kantavana ajatuksena myös Coolion uran suurimmassa menetyksessä. Stevie Wonderin klassikkoalbumilta Songs In The Key of Life poimittu kappale Pastime Paradise päivittyi Coolion käsittelyssä slummielämän kuvaukseksi, johon gospel-laulaja LV:n osuudet toivat mojovaa lisäpaatosta. Kappaleen synkkä tunnelma poikkesi rajusti Coolion aiemmista bile-rap-levyistä ja miehen levy-yhtiö halusi julkaista kappaleen jossakin muualla kuin artistin omalla albumilla. Ghettokoulun ongelmaista elämää kuvaavan Dangerous Minds-elokuvan soundtrack osoittautui täydelliseksi foorumiksi ja leffan vanavedessä julkaistusta Gangsta’s Paradise-singlestä tuli yksi 1990-luvun puolivälin kovimmista hittilevyistä. Kappaleen saama valtaisa huomio innoitti koomikko Weird Al Yankovichia ja tuloksena oli parodiaversio Amish Paradise, joka aiheutti kipakan riidan hupiveikon ja gangsta-hommiin hieman totisemmin suhtautuvan Coolion välille.

Pekka Laine