Lou Reed: Walk On The Wild Side (1972)

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00


Vaikka Lou Reed on 1960-luvun Velvet Underground-päivistä alkaen luettu rockin palvottujen ikonien joukkoon, hänen urallaan varsinaiset hittilevyt ovat olleet kortilla. Yhdysvaltojen myyntilistoilla Lou Reed on murtautunut kahdenkymmen kärkeen yhden ainoan kerran.

Ihmeen teki vuonna 1972 ilmestyneeltä Transformer-albumilta lohkaistu kappale Walk On The Wildside, joka toi radioaalloille ja hittilistoille yhden rock-historian värikkäimmistä henkilögallerioista.

Walk On The Wild Siden ja koko Transformer-albumin menestys tuli Lou Reedin näkökulmasta viimeisellä hetkellä. Kulttimaineen saavuttanut mutta myynnillisesti surkeisiin lukuihin päätynyt Velvet Underground oli taakse jäänyttä elämää, eikä Reedin soolourakaan edennyt erityisen svengaavasti. Ensimmäinen sooloalbumi oli suoranainen floppi ja umpikuja alkoi olla huolestuttavan lähellä. Auttavaksi kädeksi ilmestyi Lou Reed-fani David Bowie, joka tarjoutui miehen toisen albumin tuottajaksi yhdessä kitaristinsa Mick Ronsonin kanssa. Glam rockin kultasormikaksikko toi Reedin musiikkiin tuoretta otetta ja miehen lauluntekotaito saatiin puristettua helpommin lähestyttävään muottiin ilman perimmäisen särmän vesittämistä. Transformeriksi ristityn levyn tunnetuin raita Walk On The Wildside oli toimivin esimerkki levyn onnistuneesta tuotannosta. Laulun letkeä tarttuvuus, raukeasti naukunut bassokuvio ja rento yleistunnelma loivat lauluun kaupallisesti kelvon pintakerroksen mutta sen alla tapahtui kummia ja keskivertokansalaiselle täysin vieraita asioita.

Kappaleessa Lou Reed vyöryttää kuulijan eteen transvestiittien, drag-kuningattarien, prostituoitujen ja epämääräisten yöeläjien katraan, joka oli poimittu New Yorkin hämäristä klubeista ja muista urbaanin alakulttuurin sopukoista. Kaikilla laulun hahmoilla oli vastineensa todellisessa elämässä ja suurin osa heistä oli tavalla tai toisella kytköksissä Velvet Undergroundinkin mesenaattina toimineeseen taideguru Andy Warholiin. Nerokas jatsahtava sovitus sai aikaan silmänkääntötempun ja miljoonat perustallaajat ottivat huorista ja narkkareista kertovan laulun omakseen ja Walk On The Wild Sidesta tuli yksi 1970-luvun suurista rock-klassikoista.

Pekka Laine

Linkit: