Magyar: Elävien hauta (1970)

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00


Varkautelainen Magyar-yhtye toi Love Recordsin proge-tarjontaan paitsi savolaisen myös vahvasti vihreän tuulahduksen. Yhtye pääsi levyttämään voitettuaan Nuoren Voiman liiton järjestämän bändikilpailun keväällä 1970.

Kansalaisten ekologista omatuntoa nuorekkaan paatoksellisessa hengessä herätellyt esikoissingle Elävien hauta kääntöpuolenaan Saastepilkku äänitettiin Pitäjänmäen Finvox-studioilla vielä samana vuonna. Valtaisaa kaupallista menestystä Magyarin ensilevystä ei tullut, mutta Elävien haudasta tuli Luonnonsuojeluvuoden 1970 tunnusmelodia ja edelleen riemastuttava suomalaisen ”ekoprogen” pikkuklassikko.

Magyar ei heikohkosta myyntimenestyksestä huolimatta ollut millään muotoa yhtyeenä vähäpätöinen. Varkauden ja läheisen Joroisten alueen teinibändeistä alkunsa saanut ja nuorison suosimasta unkarilaisesta Magyar Feherbor-viinistä nimen itselleen napannut bändi oli sekä musiikillisesti että tekstillisesti monia aikalaisiaan omaperäisempi ryhmä. Yhtye sävelsi itse oman ohjelmistonsa ja sillä oli todellisena ässänä hihassa oma hovisanoittaja. Sittemmin erittäin merkittävää jälkeä runoilijana ja sanoittajana tehnyt Jukka Itkonen kirjoitti tekstit kaikkiin Magyarin kappaleisiin ja toi yhtyeen musiikkiin sisällöllistä ja kielellistä painokkuutta. Esimerkiksi Agents-yhtyeelle ja Pedro’s Heavy Gentlemenille loistavia tekstejä myöhemmin nikkaroinut Itkonen kuului bändiin eräänlaisena ulkojäsenenä ja oli mukana esimerkiksi ensilevyn teossa. Elävien hauta tekstikin syntyi matkalla Helsinkiin. Muun muassa maailman saastumista ja kaupunkielämän kiroja ruotineet Magyar-laulut herättivät myös ammattipiireissä huomiota ja itse Toivo Kärki lähestyi jossakin vaiheessa Magyaria etsiessään sopivan aktuellia laulettavaa Markku Arolle. Tinkimättömät savolaishipit kieltäytyivät kohteliaasti ja Magyar pysyi Love Recordsin tallissa. Perinnökseen yhtye jätti kaksi singleä ja vuonna 1974 ilmestyneen mainion albumin Uusiin maisemiin.

Pekka Laine

Linkit: