The O’Jays: Back Stabbers (1972)

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00

Lauluyhtye The O’Jays:ia ei voi ainakaan syyttää kärsivällisyyden ja yrittämisen puutteesta. Upeaäänisen Eddie Levertin luotsaamo yhtye aloitti laulamisen jo vuonna 1958 ja sai pinnistellä aina 1970-luvun alkuun ennen kuin ensimmäinen kunnon hitti lohkesi.

Ohion osavaltiossa perustettu O’Jays lähti liikkeelle tyylipuhtaana doo wop-kokoonpanona, siirtyi muotivirtausten mukaisesti souliin ja kokeili eri nimiä ja erilaisia tyylivivahteita ennen oman tavaramerkkisoinnin löytymistä.

Soul-historian komeimmin soiviin lauluyhtyeisiin kuuluvan O’ Jaysin kehityksen kannalta olennaista oli oikeanlaisten yhteistyökumppaneiden löytyminen. Lukuisten pikkumerkkien ja vaihtuvien tuottajien muodostaman viidakon rämpineelle yhtyeelle se oikea suunnan näyttäjä oli tuottajakaksikko Kenny Gamble ja Leon Huff. Gamble ja Huff teki töitä O’Jaysin kanssa jo 1960-luvun lopulla mutta lopullinen niitti iskettiin vuonna 1972. Kaksikko oli juuri perustanut oman Philadelphia International-yhtiönsä ja O’Jays oli yksi puulaakin ensimmäisistä kiinnityksistä. Trioksi kutistuneen yhtyeen ensilevytys uudelle merkille oli kappale Back Stabbers, josta tuli välitön sensaatio mustan musiikin kentässä. Ihmisten petollisuudesta kertonut laulu singautti O’Jaysin soul-taivaalle ja teki samalla Gamble-Huff-kaksikon
tuotantotyylistä kuumimman soundin moneksi vuodeksi. Amerikka ja tanssivan maailma astui Philadelphia Soulin valta-aikaan, jota kesti aina diskon nousuun asti.

Gene McFaddenin ja John Whiteheadin muodostaman lauluntekijätiimin kirjoittama Back Stabbers määritti Philly Soulin menestysreseptin, jota myös O’Jays ryhtyi levyillään noudattamaan. Sielukkaiden laulurevitysten vastapainoksi Philly-lvyillä kuultiin koreita sovituksia, rikkaita melodioita ja disko-musiikkia enteillyttä helposti tanssittavaa rytmiikkaa. O’Jaysin hittiputki jatkui listaykköseksi kavunneella Love Train-laululla ja jatkui aina vuoteen 1978. Saturday Night Feverin jälkeisessä maastossa melkein kaikki Philadelphia soundin tähdet huomasivat menekkinsä hiipuvan ja
O’Jaysin urakehitys seurasi muiden Gamble-Huff-tuotantojen esimerkkiä. Yhtye on keikkaillut kuitenkin sinnikkäästi suursuosion päätyttyä ja heidän klassikkolevyjään on jatkuvasti saatavilla.

Back Stabbers on yksi niistä levytyksistä, joiden ansiosta Kenny Gamble ja Leon Huff luetaan Motown-mestareiden , James Brownin ja Stax-soundin luojien rinnalle soulin suurin tyylinluojien joukkoon.

Pekka Laine