Ola & The Janglers: Let’s Dance

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00


Laulusolisti Ola Håkanssonin johtama ruotsalainen popyhtye Ola & The Janglers perustettiin Sollentunassa vuonna 1962. Kolme vuotta myöhemmin bändiin liittyi kitaristiksi myös taitava lauluntekijä Claes af Gejerstam, jonka sävelkynästä irtosi koko joukko suuria hittejä kuten listaykköset Love Was On Your Mind ja Alex Is The Man. Ola & The Janglers olikin 1960-luvun jälkipuoliskolla Ruotsin kolmanneksi suosituin popyhtye Hep Starsin ja Tagesin jälkeen.

Gejerstamin sävellysten ohella Ola & The Janglers teki runsaasti myös covereita amerikkalaisista ja englantilaisista hiteistä. Sellaisia olivat mm. Rolling Stonesin Surprise, Surprise, Johnny Tillotsonin Poetry In Motion ja Del Shannonin Runaway, jotka kaikki tulivat Ruotsissa hyvin suosituiksi.

Vanha hitti oli myös Ola & The Janglersin viimeisiin levytyksiin kuulunut Let’s Dance, alkujaan Chris Montezin vuonna 1962 tunnetuksi tekemä kappale. Ola & The Janglersin versio ilmestyi loppuvuodesta 1968 ja se julkaistiin seuraavan vuoden puolella myös Yhdysvalloissa, jossa se yllättäen nousi sikäläiselle singlelistalle. Tosin ainoastaan sijalle 92, mutta joka tapauksessa, tämä oli ensimmäinen kerta kun ruotsalainen popyhtye pääsi USA:ssa listoille.

Tätä historiallista saavutusta ei yritetty kuitenkaan hyödyntää millään lailla. Päinvastoin, Ola & The Janglers oli tuossa vaiheessa jo lopettanut esiintymisensä ja 1970-luvun alussa yhtye hajosi virallisesti. Vuonna 1976 yritettiin come backia, mutta se epäonnistui pahoin, eikä tuolloin syntyneestä albumista Jet Leg jäänyt juuri lapsille kertomista. Ola Håkanssonin ura laulajana ei kuitenkaan ollut vielä ohitse, sillä muutamaa vuotta myöhemmin hän saavutti suurta kansainvälistäkin menestystä yhtyeessä Secret Service. Se on kuitenkin jo toinen tarina, joka tullaan kertomaan Klassikoita kuusta –sarjassamme tuonnempana.

Jake Nyman

Linkit: