Patti Smith: Gloria (1975)

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00


Rockin 1980-lukua edeltävä historia on sangen miehinen ja siitä nousee esiin merkittäviä naishahmoja esiin sangen harvakseltaan.

Yksi merkittävimmistä feminiinisyyden majakoista keskellä miesten määrittelemää rockkulttuuria on amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Patti Smith. Hän ilmestyi rock-ympyröihin punk-rockin läpimurron alla ja toimi osittain samoissa ympyröissä New Yorkin punkkareiden kanssa, minkä vuoksi Smith usein kirjataan rock-historiikkeihin osana 1970-luvun punk-myllerrystä. Sisällöllisesti Patti Smith on kuitenkin huomattavasti monisyisempi ja särmikkäämpi tapaus verrattuna useimpiin aikalaisiinsa. Smithin musiikillinen primitiivisyys yhdisti hänet punkkiin, mutta tekstillisesti ja asenteellisesti hän oli lähempänä runouden, avantgarden ja Velvet Undergroundilaisen taide-rockin perinnettä. Patti Smithin kiteyttyi monisärmäisen taiteilijapersoonan olennaiset puolet vuonna 1975 ilmestyneeseen esikoisalbumiin Horses. Velvet-veteraani John Calen tuottama kokonaisuus on moneen otteeseen kohotettu rock-historian komeimpien debyyttilevyjen joukkoon ja sinne punkille runollisella rosoisuudellaan suuntaa antanut Horses epäilemättä kuuluu.

Levy lähtee käyntiin mukaelmalla vanhasta Them-yhtyeen klassikosta Gloria, jonka säkeitä Patti Smith lähestyy sangen vapaasti. Esikoisalbumin kuuluisimmaksi kohdaksi muotoutui säe ”Jesus died for someone’s sins, but not mine”, eikä se suinkaan ollut Horsesin ainoa kiistanalainen ja ajatuksia herättänyt säepari. Beat-runouden ja avantgarden parissa aikuisuuteen kasvanut Smith koki vahvaa sielujen sukulaisuutta valokuvaaja Robert Mapplethorpin ja muiden New Yorkin taideskenen uskalikkojen kanssa. Vaikka Smithin ja luottokitaristi Lenny Kayen ympärille rakentunut sointi muuttui Horses-albumin jälkeen lähemmäksi rockin peruskonventioita, on Patti Smith säilyttänyt tekemisissään tinkimättömän taiteellisen terän. Jotakin suuren punk-runoilijan
selkärangasta kertoo se, kuinka hän vetäytyi rock-kuvioista liki kahdeksaksi vuodeksi viettämään perhe-elämää MC5-kitaristi Fred ”Sonic” Smithin kanssa. Lasten kasvattimen oli Smithin mielestä tärkeämpää kuin massiivisesta Because The Night-hitistä syntynyt kaupallinen noste, jota levy-yhtiö olisi toivonut hänen hyödyntävän. Pitkäksi venähtäneen hoitovapaan jälkeen Patti Smith onneksi palasi lavoille ja on säilyttänyt otteensa sekä runo- että rock-keikkoja tekevänä karismaatikkona.

Linkit: