The Pretty Things: SF Sorrow is Born (1968)

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00


Tarvitseeko maailma todella rock-oopperoita? Perimmäinen kysymys, josta voi olla ainakin kahta mieltä? 1960-luvun lopun kasvavan kunnianhimon ja suuruuden hulluuden keskuudessa monet olivat sitä mieltä, että tarvitsee ehdottomasti.

Vuosina 1967-68 useampikin poppari pyöritteli ajatusta laajemmasta rock-musiikkiin perustuvasta kokonaisteoksesta, jossa on selkeä kertova ja draamallinen taso. Tuottaja Mark Wirtz hahmotteli omia ideoitaan suuresta teinioopperasta ja The Who-yhtyeen Pete Townsend uumoili jostakin irrallisista lauluja suuremmasta. The Whon Tommy oli lopulta se suuri rock-ooppera, joka aloitti kyseisen kyseenalaisen taidemuodon aikakauden. Tommysta tuli kaupallisesti menestynein ja tunnetuin rock-ooppeta, mutta se ei ollut ensimmäinen. Brittiläisen rhythm and bluesin pahojen poikien kopla Pretty Things ehti nimittäin ensin vuonna 1968 ilmestyneellä albumillaan SF Sorrow.

Rolling Stonesin varhaisiin kilpailijoihin kuulunut ryhmä siirtyi 1960-luvun puolivälin jälkeen monen muun bändin tavoin pois kaikkein suoraviivaisimmasta rytkytyksestä. Pretty Thingsin musiikkiin alkoi hiipiä psykedeelisiä pop-vaikutteita, jotka lopullisesti puhkesivat kukkaan vuonna 1967. Yhtye alkoi kehitellä ideaa levystä, joka seuraisi Sebastian Sorrow-nimisen miehen tarinaa kohdusta hautaan. Pretty Things puki tämän synkä odysseijan iskevän rockin muotoon, jossa kuului vaikutteita sekä folkista että happoisemmasta meiningistä. SF Sorrowksi ristitty eepos oli siis eräänlainen yhdistelmä ajassa liikkuneista virtauksista ja konseptialbumina se oli uraa uurtava.

Pretty Thingsin levy-yhtiö ei valitettavasti uskonut suojattiensa kokeiluun. Levyn julkaisua vitkuteltiin ja Yhdysvaltojen markkinat sivuutettiin strategiassa kokonaan. Vuonna 1968 SF Sorrow hukkui heikon markkinoinnin ansiosta yleiseen hurlumheihin ja ainoastaan levyn avausraita SF Sorrow Is Born aiheutti lievää mielenkiintoa markkinoilla. The Who-yhtyeen Pete Townshend oli yksi niistä harvoista, joille Pretty Thingsin levy oli merkkitapaus. Townshend sai siitä lisäinspiraatiota omille oopperasuunnitelmilleen ja Tommy-spektaakkeli alkoi saada muotoaan miehen ajatuksissa. Seuraavana vuonna julkaistu spektaakkeli jätti laakista aiemmat yritelmät varjoonsa ja SF Sorrown kohtaloksi jäi kulttiteoksen osa.

Pretty Things palasi itse SF Sorrown maailmoihin vuonna 1998. Yhtye esitti teoksen kokonaisuudessaan kuuluisilla Abbey Roadin studioilla ja koko paketti lähetettiin internetin välityksellä ympäri maailmaa. Maailman ensimmäisen rock-oopperan uudelleen syntymistä oli edesauttamassa Pink Floyd-yhtyeestä lainattu kitaristi David Gilmour.

Pekka Laine

Linkit: