Townes Van Zandt: Pancho and Lefty

Julkaistu Ke, 16/07/2008 - 12:00


Vuonna 1944 Fort Worthissä Texasissa syntynyt ja tammikuun ensimmäinen päivä vuonna 1997 kuollut Townes Van Zandt oli legendaarinen laulaja-lauluntekijä, mestarillinen tarinankertoja, jonka levytysura alkoi 60-luvun lopulla. Hänen isänsä oli varakas öljymies, mutta moinen elämä ei ollut Townesia varten. Yrityksistä huolimatta ura ei käynnistynyt sotilasakatemiassa eikä yliopistossa. Hänet oli luotu kulkemaan ja hänestä tuli kantri-folk-laulaja, jonka asuinpaikka muuttui kaiken aikaa.

Elämänsä aikana hän sävelsi useita satoja lauluja, jotka olivat kaikki järjestään alakuloisia ja usein jopa synkkiä tarinoita elävästä elämästä. Usein hän lauloi epäonnisista laitapuolen kulkijoista ja muista kovanonnen sotureista, joita elämä ei ollut kohdellut oikeudenmukaisesti. Yhtään kokonaisuudessaan iloista tai hilpeää laulua ei joukkoon mahtunut.

Van Zan Zandtin musiikki, tarinat ja tulkinnat tulivat aina suoraan sydämestä. Townesin esitykset olivat vähäeleisiä ja niukkoja, ja usein pelkästään akustisen kitaran ryydittämiä. Sävellyksissä kantri ja folk kohtasivat bluesin, ja karusta ilmaisustaan ja kaikesta synkkyydestään huolimatta musiikissa oli kauneutta ja melodisuutta.

Lämpimästä ja lempeästä äänestään ja hienoista lauluistaan huolimatta Townes Van Zandt jäi aina pienen kulttipiirin suosikiksi, joka kiersi Amerikkaa ja maailmaa vain kitara ja puteli kaverinaan, usein matkassa oli myös muita kemikaaleja. Sen sijaan lauluntekijänä hän sai osakseen suurta arvostusta, ja lukuisat kuulut kantritaitajat levyttivät miehen lauluja.

"Pancho and Lefty" on Townesin kuuluisin sävellys, jonka hän itse levytti ensimmäisen kerran jo vuonna 1972. Merle Haggard ja Willien Nelson versioivat kappaleen vuonna -83, ja heidän esityksensä nousi samaisen vuoden kesällä Amerikan kantrisinglelistan ykköseksi. Laulun ovat levyttäneet myös muun muassa Emmylou Harris ja Hoyt Axton.

Laulu kertoo kahdesta traagisesta hahmosta, jotka elivät elämäänsä tien päällä. Tapahtumat sijoittuvat Meksikoon, ja sinne jonnekin autiomaahan päättyy bandiitti Panchon tarina. Laulun lopussa Lefty puolestaan elää, ja viettää aikaansa halvassa hotellissa Clevelandissa Ohiossa.

Suomessa tämä karismaattinen esiintyjä ja surullisen hahmon ritari vieraili muutamaan otteeseen. Muun muassa Karjaan vuoden 1993 Kantrikavalkaadien soolo-esiintyminen oli vavahduttava. Van Zandtin karisma teki suuren vaikutuksen yleisöön, joka istui hiiren hiljaa kuuntelemassa Townesin lauluja ja tarinoita.

Teppo Nättilä

Linkit: