The Essex: Easier Said Than Done (1963)

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


1960-luvun alun teinipop oli täynnä yhden hitin ihmeitä eli yhden täysosuman saavuttaneita artisteja tai yhtyeitä, joista ei listapyrähdyksen jälkeen kuultu oikeastaan mitään.

Yksi vuoden 1963 yllättäjistä oli kappaleella Easier Said Than Done Yhdysvaltain listaykköseksi noussut The Essex. Neljästä
mieslaulajasta ja naissolistista koostuneen yhtyeen tausta oli moniin aikalaisiin verrattuna poikkeava. Tyttöyhtye muotiin hyvin istuneen laulusoundin luonut viisikko ei aloittanut laulamista amerikkalaisen suurkaupungin kaduilla vaan Yhdysvaltain merijalkaväen hellässä huomassa. The Essexin kaikki jäsenet olivat armeijan palveluksessa, kun yhtye perustettiin 1962 ja merijalkaväki koitui kvintetin kohtaloksi pari vuotta myöhemmin.

The Essexin ainoa hitti sai konkreettisesti alkunsa parakkielämän pyörteissä. Laulajien inttikaveri William Linton työskenteli merijalkaväen viestikeskuksessa, jossa hän joutui kuuntelemaan mekaanisten telekirjoittimien raksutusta päivät pääksytysten. Kaukokirjoittimien ritinästä muodostui selvä rytmi ja sen mukana naputellessaan ja hyräillessään Linton sai idean lauluun.

Hän tarjosi Easier Said Than Done-kappaletta samassa tukikohdassa palvelleelle The Essex-viisikolle. Yhtye sai demonauhan avulla sopimuksen vaikutusvaltaisen Roulette-yhtiön kanssa ja puoliväkisin levylle laulettu Easier Said Than Done julkaistiin loppukeväästä 1963. Yhtyeen ainoa naisjäsen Anita Humes lauloi rakkausrenkutuksen soolo-osuuden vakuuttavasti ja kappale iski listakärkeen heinäkuussa. The Essexin tie pysyvämpään tähteyteen alkoi kuitenkin takkuilla melkein heti, kiitos ruotuväen. Yhtyeen toinen single A Walking Miracle pyörähti vielä listan häntäpäässä, mutta sen jälkeen viisikon toiminta käytännössä hyytyi. Esiintymismatkat jouduttiin lomittamaan palveluksen kanssa ja koko ajan oli olemassa riski, että joku yhtyeen laulajista passitettaisiin muualle maailmaan. Näin kävikin. Yksi laulajista lähetettiin Okinawalle ja loput jatkoivat kotirintamalla. The Essexin viimeiset yritykset palata listoille epäonnistuivat ja yhtye hajosi vuonna 1964 ja merijalkaväki sai pitää sotilaansa. Easier Said Than Done-kappaleella loistanut Anita Humes jatkoi tosi myöhemmin soolouralla, mutta menestys ei yltänyt inttivuosien tasolle.

Pekka Laine

Linkit: