Lefty Frizzell: Long Black Vail (1959)

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


Honky tonk-countrylla on kaksi tyylin luojaa ja isähahmoa ylitse muiden. Laulun tekijänä ja tarinan kertojana Hank Williams on edelleen ohittamaton osa amerikkalaista musiikkihistoriaa. Mitä taas tulee elämän kovista kokemuksista kertovien honky tonk-laulujen tulkitsemiseen pidetään Texasissa vuonna 1928 syntynyttä Lefty Frizzelliä todellisena mestarina.

1950-luvun alussa country-taivaalle noussut Frizzell loi tunteikkaan ja luontevalla tavalla särmikkään laulutavan, jonka pohjalta monet countrysupertähdet Merle Haggardista George Jonesiin ja Willie Nelsonista George Straitiin ovat luoneet oman tyylinsä. Lefty Frizzellin elämän tarina oli sekin kuin suoraan country-musiikin oppikirjasta. William Orville Frizzelliksi kastettu poika innostui laulamisesta kuultuaan countryn ensimmäisen supertähden Jimmie Rodgersin musiikkia ja laulavan jarrumiehen kappaleista tuli teini-ikäisen Leftyn bravuurinumeroita.Laulamisen lisäksi Lefty ehti myös pahan tekoon ja hänellä oli usein kahnauksia lain kanssa 1940-luvun lopulla. Hurjan pojan isä piti poikansa pois kolttosista hankkimalla tälle töitä Texasin öljykentiltä. Vankiloissa ja raskaassa työssä hankittu elämänkokemus muodosti pohjan Leftyn varsinaiselle ammattilaulajan uralle, joka pyörähti käyntiin 1940-50-luvun taitteessa.

Texasilaisissa klubeissa keikkailleen Leftyn maine kiiti suuren Columbia-yhtiön korviin ja Frizzell julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1950. Ensilevy ampaisi listaykköseksi ja Leftystä tuli välittömästi country-tähti, jonka elämänmakuiset laulut taistelivat rinta rinnan Hank Williamsin levytysten kanssa country-listoilla. Dallasissa levyttänyt Frizzell oli Hankin tavoin kapinallinen hahmo, joka ei sopeutunut erityisen hyvin musiikkibisneksen kaavoihin. Kymmeniä listahittejä vuoteen 1954 mennessä tahkonnut Lefty ei pitänyt Nashville tunnelmasta vaan hoiti hommat joko Texasista tai Länsi-rannikolta käsin. Ankara reissaaminen ja tiivis levytystahti alkoi tuntua selkänahassa ja 1950-luvun puolivälissä Frizzellin vauhti alkoi hyytyä. Hän turhautui levy-yhtiön loputtomaan hitin metsästykseen, eikä löytänyt mieleistään levytettävää.

Vuonna 1959 Lefty Frizzellin kuiva kausi päättyi yhteen country-historian komeimmista levytyksistä. Hänelle tarjottiin levytettäväksi Marijohn Wilkinin kirjoittamaa laulua Long Black Veil, joka folk-henkisyydessään poikkesi selvästi Frizzelllin rakkaus- ja juomalaulu painotteisesta peruslinjasta. Kolkosta murhaballadista tuli yllätyshitti ja levy nousi listojen kärkikymmenikköön vuonna 1959. Lefty Frizzellille menestys merkitsi uuden nousun alkua ja lopullista läpimurtoa myös Nashvillen valtaapitävien silmissä. Honky Tonk-laulajien kuningas aloitti uudelleen kiivaan keikkailun, jonka kylkiäisinä kehkeytyneet päihdeongelmat pikkuhiljaa heikensivät miehen terveyttä. Vuonna 1964 ilmestynyt Saginaw Michigan oli Leftyn viimeinen country-listojen ykköshitti, mutta hän jatkoi levyttämistä kuolemaansa asti. Lefty Frizzell kuoli 48-vuoden iässä vuonna 1975. Long Black Veil-kappaleesta puolestaan kehkeytyi juurimusiikin standardi, jota sadat country ja folk-yhtyeet ovat soittaneet. Frizzellin vuoden 1959 levytyksen ohella hienoin tulkinta aiheesta löytynee The Band-yhtyeen esikoisalbumilta Music From The Big Pink.

Teppo Nättilä

Linkit: