Survivor: Eye Of The Tiger (1982)

Julkaistu Ke, 23/07/2008 - 12:00


Jos kriitikoilta kysytään, niin vuonna 1982 valkokankaat vallannut Rocky III ei kuulu elokuvahistorian suuriin virstanpylväisiin. Maksava yleisö kuitenkin ihastui Sylvester Stallonen ideoiman nyrkkeilysaagan kolmanteen episodiin ja se äänesti kukkaroillaan Rocky Balboan sesongin kovimmaksi vetonaulaksi ja Rocky kolmosesta tuli vuoden 1982 kovin dollariharava leffamarkkinoilla.

Musiikilla oli ollut oma merkittävä roolinsa myös aiemmissa Rocky-rainoissa ja leffat olivat toimineet myös hittien kasvualustana. Bill Contin legendaarinen orkesteriteema oli noussut listakärkeen vuonna 1977 ja viisi vuotta myöhemmin Rocky-taru nosti yleisön tietoisuuteen uuden iskusävelmän, josta tuli vuosien saatossa eräänlainen kakkostunnari Stallonen näyttelemällä
sankarihahmolle. Rocky III-elokuvan alkuasetelmana oli kuvata makean elämän makuun päässeen Rocky Balboan paluuta nyrkkeilyn kovien realiteettien maailmaan. Tuon ponnistelun ääniraitana toimi Survivor-yhtyeen kappale Eye of The Tiger.

1970-luvun lopulla perustettu Survivor teki Rocky-teemansa tilaustyönä ja kovan haasteen edessä. Yhtye oli saavuttanut pikkuhittejä ensimmäisillä levyillään mutta se, että Sylvester Stallone oli bändin levy-yhtiön antaman vinkin pohjalta kiinnostunut bändistä antoi mahdollisuudet todelliseen läpimurtoon. Stallonen esitteli Survivorin lauluntekijäkaksikko Jim Peterikille ja Frankie Sullivanille raakaleikkauksen treenausjaksosta, johon teema tulisi. Kohtaus oli leikattu Queenin Another One Bites The Dust-kappaleen rytmiin ja se toimi Survivor-miesten mielestä täydellisesti.
Stallone oli samaa mieltä, mutta Queenin levytykseen ei saatu käyttöoikeutta. Peterik ja Sullivan lähtivät hahmottelemaan kilpailevaa teemaa suoraan kohtauksen rytmiin. Tasaisella kitaranakutuksella luotiin peruspulssi ja sen päälle sivaltavat soinnut poimittiin Rockyn iskuista.

Perusidea toimi hyvin ja Eye of The Tiger valmistui parissa päivässä. Laulu osoittautui täysosumaksi. Siitä tuli listaykkönen niin jenkeissä kuin Englannissa ja kappale kuuluu urheilurockin kiistattomiin perusteoksiin. Stallonen ja Survivorin yhteistyö jatkui vielä seuraavassakin Rocky-elokuvassa. Rocky Nelosen teemasta Burning Heart vuodelta 1986 tuli Survivorin viimeinen suuri hitti.

Pekka Laine

Linkit: