Abba: Ring Ring

Julkaistu To, 31/07/2008 - 15:36


Kun ruotsalainen Abba voitti keväällä 1974 Brightonissa, Englannissa pidetyt Eurovision laulukilpailut kappaleella Waterloo, merkitsi se lähtölaukausta vertaansa vailla olevalle menestystarinalle. Lähes kymmenen vuoden ajan tämä yli 200 miljoonaa levyä myynyt ruotsalaisnelikko oli eräs maailman suosituimmista popyhtyeistä aina Latinalaista Amerikkaa ja Australiaa myöten. Väitetään jopa, että Abba-kuumeen ollessa kaikkein korkeimmillaan yhtye olisi ollut Ruotsin menestyksekkäin vientituote Volvon jälkeen.

Abban suurimmat hitit kuten Fernando, Dancing Queen, The Name Of The Game ja The Winner Takes It All ovat kaikille popmusiikkia vähänkin seuranneille läpeensä tuttuja, ja nuorempi polvikin tuntee ne hyvin, jos ei muuten niin vuonna 1999 ensi-iltaan tulleen lontoolaisen Mamma Mia –musikaalin ansiosta. Sen saavuttama valtaisa suosio nosti Abban kokoelmalevyt myyntitilastoihin, yhtyeen lauluja kierrättäneen A-Teensin levyjen joukkoon.

Vähemmän tuttu tarina lienee se, että Abba oli itse asiassa menestynyt niin Ruotsissa kuin muuallakin maailmassa melkoisen hyvin jo ennen euroviisuvoittoaan. Vuonna 1973 yhtye oli nimittäin pyrkinyt kyseiseen kisaan Benny Anderssonin ja Björn Ulvauksen laululla Ring Ring. Se ei kuitenkaan voittanut karsintaa, vaan Ruotsin edustussävelmäksi valittiin The Nova and The Dollsin esittämä You’re Summer (jonka me kaikki tietenkin muistamme oikein hyvin).

Ring Ringistä tuli silti poikkeuksellisen iso hitti. Laulun ruotsiksi laulettu versio oli huhtikuussa 1973 Ruotsin Kvällstoppen –listan ykkösenä, kakkosena komeili siitä tehty englanninkielinen muunnelma ja kolmannen sijan valtasi Ring Ring –LP. Englanninkielinen levytys oli listaykkösenä myös Itävallassa, Hollannissa, Belgiassa ja Etelä-Afrikassa. Perustellusti voidaankin väittää, että Abba olisi yltänyt maailmanmaineeseen ilman euroviisuvoittoaankin, joskaan läpimurto ei olisi tapahtunut siinä tapauksessa välttämättä yhtä nopeasti ja näyttävästi.

Jake Nyman