Lee Marvin: Wandrin’ Star (1969)

Julkaistu To, 31/07/2008 - 15:11


Vuonna 1969 valmistunut elokuva Paint Your Wagon – joka sai suomalaiseksi nimekseen Kultarynnäkön iloiset päivät – oli kummallinen sekoitus länkkäriä, musikaalia ja komediaa. Lisäksi siinä tulkittiin historiallisia tosiseikkoja varsin väljästi; esimerkiksi elokuvassa räjäytelty dynamiitti keksittiin tosiasiassa vasta parikymmentä vuotta myöhemmin. Kultarynnäkön iloiset päivät veti kuitenkin paljon väkeä elokuvateattereihin, olivathan pääosassa kaikkien tuntemat supertähdet Lee Marvin ja Clint Eastwood.

Elokuvan musiikista vastasivat näytelmäkirjailija ja sanoittaja Alan Jay Lerner ja säveltäjä Frederick Loewe. Parivaljakko tunnettiin mm. sellaisista menestysmusikaaleistaan kuin Amerikkalainen Pariisissa, Gigi ja Camelot. Tällä kertaa heillä oli edessään tavallista vaativampi tehtävä, sillä sekä Lee Marvinin että Clint Eastwoodin oli määrä esittää elokuvaan sävellettyjä lauluja. Siinä riittikin haastetta, sillä kumpikaan näyttelijöistä ei osannut juurikaan laulaa. Clint Eastwood oli kyllä kohtalainen jazzpianisti, mutta hänen äänellään olisi tavallisen suomalaisen koulun laulukokeessa irronnut korkeintaan viitonen ja sekin säälistä.

Lee Marvin puolestaan mörisi sillä kuuluisalla ”sonnivainaan nuotilla”, mutta siitä huolimatta – tai kenties juuri siksi – hänen karheasti tulkitsemastaan laulusta Wandrin’ Star tuli valtaisa menestys. Se nousi brittilistan ykköseksi alkuvuodesta 1970 ja levyä myytiin yli miljoona kappaletta. Juha Vainio antoi laulun suomenkieliseksi nimeksi Toiset on luotuja kulkemaan, ja sen ovat levyttäneet mm. Tapio Rautavaara, Jukka Raitanen ja Sielun Veljet.

Väitetään, että vuonna 1987 kuollut Lee Marvin olisi säilyttänyt pitkällä urallaan saamistaan lukuisista tunnustuksista vain neljä esinettä. Ne olivat parhaan miesnäyttelijän Oscar-palkinto elokuvasta Cat Ballou, National Cowboy Hall of Famen kunniakirja hänen roolityöskentelystään lännenfilmissä The Man Who Shot Liberty Valance, korkokenkä jolla näyttelijätär Vivien Leigh löi Marvinia päähän elokuvassa Ship OF Fools sekä Wandrin’ Starille myönnetty kultalevy.

- Jake Nyman -

Linkit: