Spirit: I Got A Line On You (1968)

Julkaistu To, 31/07/2008 - 11:29


Los Angelesissa vuonna 1967 perustettu Spirit oli todellinen aikakautensa lapsi. 1960-luvun loppupuolella rockin kenttä kuhisi mitä erilaisimpia vaikutteita ja ideoita. Spiritin musiikki kuulosti siltä, kuin yhtye olisi yrittänyt sulattaa ne kaikki omaan tyyliinsä. Sen luomassa psykedeelisessä keitoksessa oli kaikuja folkista, bluesista, brittipopista, klassisesta musiikista ja erityisesti jazzista.

Bändi oli epätavallinen ilmestys paitsi musiikillisen eklektisyytensä myös jäsenistönsä laajan ikähaitarin vuoksi. Spiritin nuorin jäsen kitaristi Randy California oli 16 ja rumpali Ed Cassidy 44, kun bändi perustettiin. Kaiken kukkuraksi rumpali seurusteli kitaristin äidin kanssa ja oli siis tämän isäpuoli. Tämä omituinen perheen ja bändin välimuoto nousi lopullisesti amerikkalaiselle rockkartalle vuonna 1968 ilmestyneellä singellä I Got a Line On You, joka nousi poplistoilla sijalle 25 ja varmisti paikkansa jenkkipsykedelian klassikkokappaleena.

I Got A Line On Youn säveltänyttä kitaristi Randy Californiaa alias Randy Wolfea pidettiin länsirannikon rock-piireissä aiheellisesti ihmelapsena. Hänen äitinsä pyöritti legendaarista Ash Grove-klubia, missä Randy törmäsi jo natiaisena bluesin, folkin ja jazzin suuriin nimiin. Rikas vaikutteiden kirjo takaraivossaan Randy lähti jo teini-ikäisen maailmalle ja päätyi New Yorkiin Jimi Hendrixin soittokaveriksi.

Hendrix antoi Randylle myös tämän taiteilijanimen. Lyhytikäisessä bändissa soitti nimittäin kaksi Randy-nimistä muusikkoa, joiden sukunimeä Hendrix ei meinannut muistaa. Kotipaikat hän sen sijaan tiesi ja niin toisesta tuli Randy Texas ja toisesta Randy California. Californian Randy palasi opintomatkaltaan kotiin ja ryhtyi puuhaamaan bändiä syvissä jazz-liemissä keitetyn rumpali Ed Cassidyn kanssa. Aluksi nimellä Spirits Rebellious-nimellä toimineen yhtyeen kolmanneksi kantavaksi voimaksi löytyi pianisti Jay Ferguson, jonka sävellykset näyttelivät tärkeää osaa yhtyeen vuonna 1967 ilmestyneellä esikoisalbumilla.

Jazzin, hämyrockin ja popin sekamelskassa pyörinyt yhtye sai nopeasti kovan liveyhtyeen maineen ja vuonna 1968 ilmestyneen kakkosalbumin ja hittisingle I Got A Line On Youn aikoihin Spiritistä alettiin puhua amerikkalaisen rockin suurena toivona. Yhtye pyöräytti hieman hätäisen kolmannen albumin markkinoilla ja yritti ryydittää noususuhdannetta ankaralla kiertämisellä. Levyltä ei lohjennut kuitenkaan I Got A Line On Youn kaltaista hittisingleä. Sama seikka vaivasi myös vuonna 1970 valmistunutta 12 Fingers of Dr.Sardonicus-albumia, joka kaikessa suuruudenhulluudessaan oli ehkä Spiritin vakuuttavin aikaan saannos.

Kaupallisessa mielessä Spirit jäi ikuiseksi lupaukseksi. Se ei onnistunut nousemaan progressiivisen rockin merestä, vaikka oli yksi tärkeimmistä progen edellä kävijöistä ja tyylin luojista. Randy California ja Ed Cassidy kuitenkin pyörittivät Spirit-kokoonpanoja vaihtuvalla miehityksellä läpi 1970-luvun ja siitä eteenkin päin. Sooloartistina ja elokuvasäveltäjän työskennellyt Jay Ferguson pistäytyi aika ajoin häröilemässä vanhojen soittokaverien kanssa, mutta viimeisten vuosikymmenien Spirit on käytännössä yhtä kuin Randyn ja Edin välinen outo kohtalon kytkös.

Lopullisesti tuo side napsahti poikki vuonna 1997, kun sukupolvensa hienoimpiin kitaristeihin ja muun muassa Albert Järvisen suuriin suosikkeihin kuulunut Randy California hukkui uintiretkellä Havaijilla. Yli seitsemänkymppinen Ed Cassidy on pitänyt aseveljensä muistoa yllä pyörittämällä Spirit Revisited-nimistä kokoonpanoa.

Pekka Laine

Linkit: