T.Rex: Get It On (Bang A Gong)

Julkaistu To, 31/07/2008 - 15:30


Jos 1970-luvun alun brittiläisen glam-rock-aallon parhaat puolet pitäisi summata yhteen ainoaan levytykseen, olisi T.Rex-yhtyeen vuoden 1971 jymyhitti Get It On erinomainen ehdokas kimallerockin täydelliseksi kiteyttäjäksi.

Musiikin näyttävään visualisointiin ja juuri oikealla tavalla räikeään tyyliin yhtälailla kuin itse musiikkiin perustunut glam-kausi ei kestänyt kovin kauaa, mutta se synnytti omat jumalhahmonsa. David Bowie on osoittautunut glam-tähdistä taiteellisesti sitkeimmäksi ja muuntautumiskykyisimmäksi, mutta jokaisen rockin romantisointiin taipuvaisen ainoa oikea valinta kaikkein cooleimmaksi glam-prinssiksi on Marc Bolan. Kiharapehkon alla uhmakkailla ilmeillä poseerannut Bolan oli täydellinen glam-ajan idoli: lauluäänen seksikäs värinä, kaunis ulkomuoto ja säihkyvä garderoobi takasivat nuorten tyttöjen ihailun ja levyjen rokkaavat riffit antoivat pojillekin luvan digata. Marc Bolan kuului niihin 1970-luvun alkupuolen rocktähtiin, jotka säilyttivät musiikissaan vahvan siteen rock’n’rollin juuriin ja hänen johtamansa T.Rex-yhtyeen ainoa maailmanlaajuinen megahitti Get It On (Bang a Gong) on tästä kouluesimerkki. Samalla kun kappale jytää kimalteisesti, palauttaa mieliin vanhan rockin ja mestari Chuck Berryn kuolemattomat opetukset.

Get It On-menetyksen aikoihin Bolanilla oli takanaan jo useampi vuosi tähteyden tuntumassa vietettyä popparielämää. Mod-henkeen pukeutunut nuori Marc oli yrittänyt aluksi sooloartistina 1960-luvun puolivälissä, minkä jälkeen hän pestautui psykedeelistä rockia soittaneeseen John’s Children-yhtyeeseen.

B-luokan Who-kopiossa soittaminen ei kuitenkaan tyydyttänyt Bolanin starahaaveita ja hän heittäytyi hippimuodin virtaan perustamalla folk-henkisen Tyrannosaurus Rex-duon. Marc Bolanista kasvoi nopeasti kuuma nimi kampuksilla ja erityisesti nuoret hippitytöt olivat innoissaan yksisarvisista lauleskelleesta pörröpäästä. Lopullinen tähtitrippi käynnistyi kuitenkin vasta 1970-luvun alkumetreillä. Bolanin yhtyeen nimi lyhentyi muotoon T.Tex ja sen musiikki tukevoitui sähköiseksi rockiksi, joka pelasi tarttuvilla koukuilla ja iskulauseita muistuttaneilla teksteillä. Englannissa Marc Bolanista tuli todellinen supertähti ja T.Rexin singlet jyräsivät taajaan listojen kärkikahinoissa.

Hot Love, Get It On, Telegram Sam, Metal Guru ja 20th Century Boy-kappaleista tuli korkeisiin korkoihin sonnustautuneen glam-nuorison tunnuslauluja ja erityisesti vuonna 1971 ilmestynyt Electric Warrior-albumi kiteytti ajastaan jotakin hyvin olennaista. Albumista ja siltä lohkaistusta Get It On-sinkusta tuli T.Rexin ainoa jenkkihitti. Atlantin takana kappaleen nimeä pidettiin tosin liian raflaavana ja se julkaistiin nimellä BAng a Gong (Get It On). Se kuten myös muut Bolan-hitit ovat pitäneet yllättävän hyvin pintansa rock-historian suhdanne vaihteluiden keskellä. Vuonna 1977 liikenneonnettomuudessa kuolleen Marc Bolanin vaikutus putkahtelee aika ajoin esiin ja erityisesti Briteissä tuntuu löytyvän aina uusi polvi yhtyeitä, jotka ammentavat innoitusta T.Rexin tarttuvista riffeistä ja mieleen painuvista kertosäehokemista.

Pekka Laine

Linkit: