Pihasoittajat: Viulu-ukko (1975)

Julkaistu Ma, 04/08/2008 - 15:28


Love Records-yhtiö oli tunnettu musiikillisesti erittäin avarakatseisesta julkaisupolitiikastaan ja tyylillisesti kirjavasta katalogistaan, jonne mahtui kaiken muun kummallisen sekaan myös suomalaista euroviisuhistoriaa- ja meikäläisittäin vieläpä kunniakasta sellaista.

Viimeisten sijojen ja pyöreiden nollien paraatissa Pihasoittajien saavuttama 7. sija vuoden 1975 viisuissa oli kuin mitali konsanaan. Love Recordsin singlenä julkaisema kilpailusävelmä Viulu-ukko merkitsi myös musiikillisesti raikasta poikkeamaa viisujen viihteellisestä pääuomasta.

Vuonna 1969 perustetun Pihasoittajat-yhtyeen juuret johtivat 1960-luvun folk-buumiin, mikä kuului selvästi yhtyeen levytetyssä tuotannossa ja myös viisukappaleessa. Pihasoittajien musiikillinen napamies ja pääasiallinen lauluntekijä Kim Kuusi poimi lauluihinsa paitsi anglo-amerikkalaisesta perusfolkista ennen kaikkea irlantilaisesta perinteestä, joka kaikui selvästi Pihasoittajien kahdella ensimmäisellä albumilla ja olihan Viulu-ukossakin oli kuultavissa irkkuhenkistä pelimanniviritystä. Viisureissun jälkeen yhtye levytti vielä yhden albumin, minkä jälkeen se lopetti toimintansa pariksi kymmeneksi vuodeksi. Kim Kuusi jatkoi musiikkialan ammattilaisena ja hän on tehnyt erittäin merkittävän päivätyön tuottajana ja mainosmusiikin tekijänä. Suomalaiselle perusyleisölle Kuusen naamataulu tuli hyvinkin tutuksi tuoreimman Pop Idols-kilpailun myötä, kun Viulu-ukon säveltäjä istui tuomaristossa laukomassa napakoita arvioitaan osallistujien tähtipotentiaalista.

Pekka Laine

Linkit: