The Chambers Brothers: Time Has Come Today (1968)

Julkaistu Ke, 06/08/2008 - 12:00


Missisippissä 1950-luvulla perustettu Chambers Brothers-yhtye kuuluu legendaarisen Sly and Family Stonen ohella tärkeimpiin mustan soulin ja rockin välisen rajan rikkojiin.

Veljesyhtye ammensi musiikkiinsa monenlaisia elementtejä ja uransa alkumetreillä. Gospelin, bluesin ja folkin kasvattama nelikko matkasi kotikonnuilta pohjoiseen 1960-luvun alussa ja alkoi esiintyä blues-yleisön lisäksi valkoisilla rock-klubeilla. Chambers Brothers palkkasi valkoisen rumpalin 1965 ja rikkoi konkreettisesti sekä amerikkalaista yhteiskuntaa että musiikkia kahlinneen roturajan. Neljän loistavana vokalistin tähdittämä yhtye veti suuria yleisöjä sekä Apollo-teatterin kaltaisissa rhythm and bluesin tyyssijoissa kuin Fillmore Westin hippikekkereillä. Länsi-rannikon rock-piirit ottivat psykedeeliset soul-veljet omikseen ja Chambers Brothersin
suurin hitti sai kaikupohjaa hippiliikkeen taholta. Vuonna 1968 ilmestynyt Time Has Come Today oli sekä nimensä että tunnelmansa puolesta likitäydellinen aikakautensa levytys.

Chambers Brothers ei kyennyt säilyttämään psykedeelisen souleepoksensa petaamia asemia kovina kauaa. Veljesten versio Otis ReddinginI Can’t Turn You Loose” nousi vielä listoille, mutta rakkauden sanomaa hehkuttanut seuraaja Love, Peace and Happiness ei enää käynyt kunnolla kaupaksi.

Hippiajan päättyminen heijastui suoraan Chambers Brothersin osakekursiin. Tiukasti hämyajan hengessä elänyt musiikki alkoi kuulostaa vanhentuneelta 1970-luvun alun tylymmän funk-paahdon keskellä. Chambers Brothers hajosi vuonna 1972 ja yritti väkinäistä paluuta muutamaa vuotta myöhemmin. Epäonnistumisesta lannistuneena keskittyi 1970-luvun lopusta alkaen yhtyeen jäsenet ovat tehneet omia projektejaan ja panostaneet suvun traditiota ylläpitävään Chambers Family Choir-gospelkuoroon.

Pekka Laine

Linkit: