Isaac Hayes: Theme From Shaft (1971)

Julkaistu Ke, 06/08/2008 - 12:00


Vuonna 1971 ensi-iltansa saaneen Shaft-elokuvan soundtrackin vaikutukset heijastuivat poikkeuksellisen laajalle alueelle populaarikulttuurissa. Mustan kulttuurin piiristä aiheensa poiminut ja mustalle yleisölle suunnattu elokuva synnytti jäljittelijöiden aallon ja sama pätee elokuvan musiikkiin.

Kovaotteisen John Shaftin kamppailua erinäköisiä vilunkiveikkoja vastaan säestäneestä funk-ääniraidasta tuli muutaman vuoden ajaksi eräänlainen musiikillinen standardi toimintaelokuviin ja erityisesti mustille suunnattujen ns. blaxploitaatioleffoihin. Satojen pornahtavan kitrasoundin ympärille kehitettyjen poliisifunkkien joukosta ei kuitenkaan löytynyt voittajaa alkuperäiselle Shaft-teemalle, josta tuli soulin moniottelija Isaac Hayesin artistiuran suurin kaupallinen menestys.

Isaac Hayesin ansioluettelosta löytyy huomattavia mainetekoja jo ennen Shaft-menestystä. Hayes oli muusikkona, tuottajana ja ennen kaikkea laulun tekijänä luomassa Stax-yhtiön ja Memphis-soulin kuolematonta mainetta 1960-luvulla. Sooloartistina hän sai maistaa mammonaa jo vuonna 1969 ilmestyneen Hot Buttered Soul-albumin myötä. Mutta Shaftin suosiolla oli erityisen kauaskantoista merkitystä. Hypnoottisen funk-rytmin ja Isaac Hayesin eräänlaisen esi-rapin ympärille viritettty teema nousi listaykköseksi, minkä lisäksi koko Shaft-soundtrack palkittiin tärkeimmällä viihdealan kunnianosoituksella eli Oscar-pystillä. Isaac Hayes oli ensimmäinen afro-amerikkalainen musiikintekijä, joka sai tämän palkinnon.

Mustien historiaan, kulttuuriin ja yhteiskunnalliseen asemaan vakavuudella suhtautuneelle taiteilijalle tällä oli suuri merkitys. Shaft ohjasi jossain määrin myös Hayesin uraa, eikä pelkästään hyvään suuntaan. 1970-luvun tasokkaiden Isaac Hayes-töiden joukossa on myös puolivillaisia Shaft-kopioita, joiden nihkeä menestys ei ole mikään yllätys. Mainoksien, myöhempien aikojen leffa-hittien ja hip hop-tuottajien ikimuodikkaana pitämää alkuperäistä Shaft-soundia ei voita mikään- ei edes maestro Isaac Hayesin itsensä tekemät jatkokehitelmät.

Pekka Laine

Linkit: