Lee Ann Womack: Never, never again (1997)

Julkaistu Ke, 06/08/2008 - 12:00


Elokuussa vuonna 1966 Jacksonvillessä Texasissa syntynyt kantrilaulajatar Lee Ann Womack tuli mukaan kantrikuvioihin 90-lukuisen uuden kantrin myötä. Kantrimaailmassa puhalsivat uudet tuulet, vanhat konkarit saivat väistyä ja listoilla juhlivat tuoreet nimet. Uusia sekä mies- että naiskantrilaulajia tuli markkinoille kaiken aikaa, jotkut jäädäkseen, jotkut jäivät yhden hitin ihmeiksi.

Ja nimenomaan 90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla naiskantri valtasi alaa ja juhli listoilla. Näiden naisten musiikillinen skaala oli hyvin laaja. Oli aikuisempaa, viihteellisempää ja popmaisempaa osastoa a'la Faith Hill ja Shania Twain, oli bluegrass-tyyppistä akustisempaa kantria a'la Alison Kraus ja Dixie Chicks, kuin myös 60-ja 70-luvun peruskantrista innoituksensa ammentanutta osastoa, jonka vaikutteet tulivat sellaisten kantrilegendojen kuin Tammy Wynetten, Loretta Lynnin ja Dolly Partonin suunnalta. Tätä viimeksimainittua suuntausta edustaa Lee Ann Womack.

Lee Ann Womackin levytysura käynnistyi vuonna -97 upealla tavalla, ensisinglessä "Never never again" on kaikki klassikon ainekset. Se on täydellinen kantriballadi, niin melodian, tekstin, tulkinnan, soiton ja sovituksen osalta. Kyseessä on yksi 90-luvun upeimmista kantrilauluista, jossa kantrimusiikin parhaat perinteet ja 90-lukuinen uusi kantri kohtaavat nautittavasti. Homman kruunaa Lee Annin jumalaisen kaunis ääni ja tulkinta, joka on täynnä tarinan vaatimaa tunnetta. Tarina on tuttu, sydän särkyy, mutta siitä huolimatta ihminen ei koskaan opi, ja pettyy yhä uudestaan ja uudestaan.

Myös ensialbumi "Lee Ann Womack" teki suuren vaikutuksen rehdillä musiikillaan, upeilla ja ihanilla tulkinnoilla ja omalla aidolla rehevällä otteellaan, joten heti kättelyssä Lee Ann nousi uuden kantrin naislaulajien kärkikaartiin, ja on siellä pysynyt tähän päivään asti. Ura on jatkunut messevissä merkeissä. Yksi myöhempiä uran huippuhetkiä on Suomessakin radioissa soinut "I hope you dance" -hitti. Alkuvuodesta 2005 ilmestynyt tuorein albumi "There's more where that came from" on sekin kokolailla täydellinen kantrilevy. Eli hyvältä näyttää.

Teppo Nättilä

Linkit: