Nancy Sinatra: You Only Live Twice

Julkaistu Ke, 06/08/2008 - 12:00


Silloin kun maailmankuulujen laulajien lapset päättävät jatkaa äitinsä tai isänsä jalanjäljillä, on edessä yleensä tavallista hankalampi matka maineeseen. Media ja yleisö alkaa väistämättä tehdä vertailuja Laulaja Vanhemman ja Laulaja Nuoremman välillä, ja harvalle juniorille tällainen vertailu on ollut eduksi. Tämän ovat saaneet karvaasti kokea mm. Julian Lennon, Ziggy Marley, Rosanne Cash, Pauli Virta tai vaikkapa Laila Kinnusen tytär Milana Misic.

Samaan joukkoon kuuluu myös Frank Sinatran turhaan pinnalle pyrkinyt poika, Frank Sinatra Jr., kun taas ”Old Blue Eyesin” esikoistytär – vuonna 1940 syntynyt Nancy Sinatra – kilpaili 1960-luvulla tasavertaisesti suosiosta jopa kuuluisan isänsä kanssa. Välillä studioon mentiin kahdestaankin, eikä tuloksissa ollut silloinkaan valittamista. Vuonna 1967 levytetty Frank ja Nancy Sinatran yhdessä laulama Something Stupid oli miljoonamenestys ja listaykkönen Atlantin molemmin puolin.

Jo tätä ennen Nancy oli päässyt listaykkösen makuun kappaleella These Boots Are Made For Walkin’. Sen säveltänyt ja sanoittanut Lee Hazlewood kynäili Nancylle muitakin hittejä ja lisäksi kaksikko teki myös liudan suosituksi tulleita duettolevytyksiä. Nancyn heleän äänen rinnalla Hazlewoodin tuttua laulunmörinää kuultiin mm. singleillä Ladybird, Jackson, Summer Wine ja Some Velvet Morning.

1970-luvun alussa viimeiset hittinsä tehneen Nancy Sinatran muistettavimpia levytyksiä on tunnuskappale James Bond –elokuvaan You Only Live Twice – Elät vain kahdesti. Sitä ei kuitenkaan säveltänyt Lee Hazlewood, vaan monista muistakin 007-tunnareista vastannut englantilainen John Barry. Itse asiassa hän sävelsi sen kahteen kertaan, mutta ensimmäinen versio ei päässyt koskaan demoversiota pidemmälle. Nancy Sinatran tunteikkaasti ja tyylikkäästi tulkitsema You Only Live Twice on kaikkien aikojen onnistuneimpia James Bond-tunnareita, ja hyvä oli myös siitä tehty suomalaisnäkemys, Carolan laulama Ei aina käy niin kuin haaveillaan.

- Jake Nyman -

Linkit: