Petula Clark: Downtown (1964)

Julkaistu Ke, 06/08/2008 - 12:00


Brittiläisen popin 1960-luvulta alkava sankaritarina tavataan kertoa vahvasti kitarayhtyepainotteisesti ja miespuolisten lauluntekijöiden roolia korostaen. Englantilaisen popestetiikan kannalta olennaiset 60-luvun suuret naistähdet kuten Cilla Black, Dusty Sprinfield, Sandie Shaw ja Petula Clark putoavat turhan helposti taka-alalle kitaraa rämpyttävien ja omia lauluja rustailevien poikabändien palvontamenoissa.

Edellä mainitut aikansa listakuningattaret olivat toki musiikilliselta olemukseltaan piirun verran viihteellisiä ja heidän tuotannostaan löytyy paljon umpikesyä keskitien iskelmää. Karismaattisten naistähtien levyiltä löytyy toisaalta oman aikansa hehkeintä englantilaista poppia ja nuorisoiskelmää- loistavasti sävellettyä, tuotettua ja tulkittua musiikkia, jonka rinnalla monet beat-renkutukset kuulostavat tänä päivänä peräti riisitautisilta aikansa lapsilta. Kaupallisesti menestynein brittipopin suurista diivoista on Petula Clark, jonka vuoden 1964 hitistä Downtown tuli ensimmäinen jenkkiykköseksi noussut englantilaisen naisartistin levytys.

Amerikan ja muiden maiden markkinoille tuo hittimaakari Tony Hatchin hieno sävellys oli Petula Clarkin läpimurtoesitys, mutta Briteissä Downtown oli vain yksi lenkki pitkässä menestyssaagassa. Petula Clark oli tullut tutuksi 1940-luvun suosittuna lapsinäyttelijänä, joka laajensi reviiriään levyille seuraavan vuosikymmenen alussa. Tenavatähden leima seisoi sitkeästi Clarkin otsassa aina 1960-luvun alkuun, jolloin hän sai räväköillä pop-levyillä todistettua olevansa vakavasti otettava laulaja. Clarkin levyillä kuultiin tuolloin parasta brittiläistä viihdeosaamista ja erityisesti säveltäjä-tuottaja- Tony Hatchista tuli laulajattarelle tärkeä tukipilari. Downtown oli kaksikon ensimmäinen megahitti ja siitä tuli Tom Jonesin It’s Not Unusualin ja Dusty Springfieldin I Only Want To Be With You-klassikon ohella brittiläisen orkesteripopin tärkein suunnannäyttäjälevy.

Kappaleen vaikutus levisi kaikkialle popmaailmaan, eikä Kauan-kappaleella Suomessa potin räjäyttänyt Danny ollut todellakaan ainoa Downtown-coverin tekijä. Kansainvälisillä markkinoilla Petula Clark ei osunnut toistamiseen yhtä täsmällisesti maalin keskelle, mutta kotona Englannissa hänen asemaansa ei järkyttänyt mikään vaan Petula Clark lienee tänäkin päivänä listasijoituksilla mitattuna kaikkien aikojen menestynein brittilaulajatar.

Pekka Laine

Linkit: