Shirley Ellis: The Name Game (1964)

Julkaistu Ke, 06/08/2008 - 12:00


Pop-historia on täynnä lauluja, joiden juuret juontavat lasten loruihin ja erilaisiin riimileikittelyihin. Soul-laulajatar Shirley Ellis todisti vuonna 1964, että älyvapaita riimejä pyörittelemällä voi yltää hyvinkin korkealle hittilistoilla.

Ellisin The Name Game oli yksi aikansa menestyneimpiä novelty-levyjä ja jopa ärsyttävyyteen asti tarttuva renkutus ylsi korkeimmillaan sijalle 3 Yhdysvaltain singlelistalla erittäin kovan kilpailun keskellä. Nimileikin idea oli yksinkertainen. Shirley Ellis osoitti laulullaan, että minkä tahansa nimen saa leivottua osaksi rimmaavaa lorua. Hän esitti tätä nimileikkiään myös konserteissa ja väänsi yleisön huutamia nimiehdotuksia osaksi hupi soul-hittiään.

New Yorkista kotoisin ollut Shirley Ellis nousi ensimmäisen kerran laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 1963. Ellisin taustatukena hääri aviomies-manageri Lincoln Chase, joka ideoi siipalleen humoristisiin riimittelyihin perustuvan tyylin. Ellisin ensimmäinen r&b-hitti oli nimeltään Nitty Gritty ja sitä seurasi avioparin yhdessä kirjoittama Name Game. Pariskunta yritti takoa vielä samaa rautaa levyllä The Clapping Song ja ylsi vielä kahdenkymmenen kärkeen listoilla. 1960-luvun puolivälin jälkeen soul-lorujen menekki hiipui ja Shirley Ellis siirtyi tavanomaisemmille linjoille levyillään. Menestys ei kuitenkaan ollut lähelläkään The Name Gamen tasoa.

Pekka Laine

Linkit: