Conway Twitty, You've never been this far before

Julkaistu Ke, 13/08/2008 - 12:00


Conway Twitty aloitti uransa 50-luvun lopulla rock'n'roll-laulajana menestyksekkäästi, hittejä oli lukuisia. 1960-luvulla musiikkinsa muuttui kantrimmaksi.

Ensimmäiset ykköshitit kantrin saralla tulivat aivan 60-luvun lopulla, ja. 70-luvulla hänestä tuli kantrimusiikin supertähti, ja suuren suosion ja hittien aika jatkui aina 90-luvulle saakka. Reilussa kahdessa vuosikymmenessä Amerikan kantrisinglelistan ykkösiä kertyi ennätysmäiset yli 40.

Vuonna 1993 yläkerran kantriorkesteriin 59-vuotiaana poistunut Conway oli balladien pehmytääninen tulkitsija, jonka musiikki oli aikuisille suunnattua kantripoppia, jonka teksteissä oli usein seksuaalisia vihjailuja. Conwayn musiikissa ei ollut musiikillisia rajoja, vaan kantripoppiaan höystettiin usein r&b-, pop-, aor- ja rock'n'roll-vaikutteilla. Tosiasia kuitenkin on, että
useimmiten hänen musiikkinsa edusti Nashville-kantrin kaikkein imelintä, siirappisinta ja makeinta osastoa.

"You've never been this far before" -hitin seksuaalisväritteinen teksti on tulkinnanvarainen. Artistin itsensä mukaan siinä ei ollut mitään epäilyttävää, vaan kappale kertoo naimisissa olevasta naisesta, joka on eroamassa ja vihdoinkin vapaa valitsemaan miehen, jota on haikaillut jo pitkään. Rajoja rikottiin ja käsi kädessä kuljettiin, jo silloin kun toisen kanssa naimisissa oltiinkin, mutta sen pidemmälle ei kuitenkin menty avioliiton vielä ollessa voimassa.

Teksti herätti aikoinaan suurta kohua, ja jotkut tahot olettivat, että laulu kertookin tytöstä, joka on neitsyt, ja jonka tilanne siltä osin on pian muuttumassa. Etenkin lause "as my trembling fingers touch forbidden places" ihmetytti, ja useat radio-asemat kieltäytyivät soittamasta kappaletta.

Kritiikistä ja kohusta huolimatta (tai juuri siksi) kappaleesta tuli yksi Conwayn menestyksekkään uran suurimpia hittejä. Se nousi syyskuussa vuonna 1973 Amerikan kantrisinglelistan kärkeen kolmen viikon ajaksi. Poplistoillakin se oli parhaimmillaan 22:s.

Teppo Nättilä